Gå direkt till textinnehållet

Curman hade fått gå oavsett MTG-aktierna

Det var inte enbart MTG-aktierna som avgjorde Maria Curmans öde. SVTs styrelse har under en längre tid varit missnöjd med hennes sätt att leda företaget. SVTs styrelseordförande Allan Larsson förklarade att styrelsen övervägt att avskeda Maria Curman redan innan det uppdagades att hon köpt aktier i medieföretaget MTG.

Det var inte enbart MTG-aktierna som avgjorde Maria Curmans öde. SVTs styrelse har under en längre tid varit missnöjd med hennes sätt att leda företaget.

SVTs styrelseordförande Allan Larsson förklarade under måndagens presskonferens att styrelsen hade övervägt att avskeda Maria Curman redan innan det uppdagades att hon köpt aktier i det konkurrerande medieföretaget MTG under sin tid som VD. Nu påskyndade aktieaffären hennes avsked.

Maria Curman sade inte upp sig vilket innebär att en fallskärm motsvarande två årslöner utlöses, i reda pengar ungefär 3 miljoner kronor.

Annons Annons

Hård kritik från Allan Larsson

Allan Larsson var inte nådig i sin bedömning av Maria Curman: Hon har varit för anonym. Avtalsförhandlingarna har inte skötts bra. Hon har inte lyckats att entusiasmera medarbetarna på företaget. Men det största misstaget, enligt Allan Larsson, var att hon försökt att minska programdirektörens makt, tvärtemot styrelsens beslut. Styrelsen beslöt enhälligt den 6 april att ändra på ansvarsfördelningen och ge programdirektören större ansvar. Men enligt den nya organisationsplan som Maria Curman utarbetat hade VD fått en större roll än vad styrelsen hade tänkt sig.

Kjell Kullberg tf VD fram till augusti

Maria Curman höll en presskonferens strax efter Allan Larsson där hon förklarade att hon accepterade styrelsens beslut att avskeda henne men tillade:

– Om någon i ledande ställning i framtiden hamnar i en motsvarande situation som jag, att tvingas lämna detta företag, hoppas jag att vederbörande får göra det med heder och ära i behåll.

Kjell Kullberg kommer att fungera som tillförordnad VD tills dess att en ersättare har hittats. Rekryteringen skall vara klar i augusti. Kjell Kullberg har lett den tekniska utvecklingen på SVT.

pj@sjf.se

Fler avsnitt
Fler videos