FOTO: Tor Johnsson

Claes de Faire överväger förtalsmål mot DN

4 september, 2020

”Ett karaktärsmord på mig”, säger Claes de Faire om DNs text om Mitt i-försäljningen, och kontaktar nu jurist.

”Ägarna och chefredaktören gjorde ett ekonomiskt klipp, medan medarbetarna i praktiken offrades. Det väcker frågor om ägarmoralen i medierna”, skriver Martin Jönsson, redaktionell utvecklingschef och medieanalytiker på DN, i ingressen till sin krönika om Mitt i-försäljningen.

DNs artikel upprepar de uppgifter som tidigare publicerats i Dagens Media om storleken på köpesumman. Uppgifter som enligt Claes de Faire och tidigare Mitt i-delägaren Susanne Hobohm är rejält fel.

Claes de Faire menar att DN rimligen måste inse att uppgifterna inte stämmer, men trycker dem ändå, och att han hamnar i en Kafkaliknande situation där han sitter med bördan att motbevisa DNs uppgifter.

– 130 miljoner kronor. Det finns en punkt i journalistik där man frågar sig själv: är det rimliga uppgifter? DN kan omöjligt ha sett ett dokument, då borde Martin Jönsson och Peter Wolodarski åtminstone frågat sig själva om det är en trolig summa, sedan skulle de ringt mig och frågat, det gjorde de inte. Nu sitter vi här, säger Claes de Faire.

– Värre är att Martin Jönsson utifrån dessa felaktiga uppgifter publicerar ett fullständigt karaktärsmord på mig som chefredaktör. Han drar fruktansvärda slutsatser om min person, det är djupt kränkande.

– DN skriver att jag inte sänkte min lön under corona, vilket är osant, att jag hade avgångsvederlag i tolv månader, vilket är osant. Ingen har sökt mig för att fråga om detta.

Han uppger att han förgäves försökt ha en dialog med Martin Jönsson, och att dialogen med Peter Wolodarski inte lett till någonting.

– Peter Wolodarski behandlar mig som en brottsling för att skydda den här publiceringen. Jag är mycket förvånad över hur DN hanterat det här. De lämnar mig inget annat val än att ta hjälp av en jurist för att se hur jag kan driva det här framåt.

DNs chefredaktör Peter Wolodarski menar att Claes de Faire i sin roll som tidigare Mitt i-chefredaktör och ägare är en person som medier måste kunna granska.

– Han måste vara beredd på tuffa frågor, och att tuffa slutsatser kan dras. Det finns en stor upprördhet bland anställda på Mitt i, det är fullt naturligt att medier uppmärksammar det här. Ingen jurist kan lösa den frågan, säger Peter Wolodarski.

Peter Wolodarski menar att det är ett obestridligt faktum att Claes de Faire tjänat rejält med pengar på Mitt i efter att ha arbetat på företaget endast en kortare period, samtidigt som många journalister blivit av med jobbet som en del i affärsupplägget.

– Han kan tycka att det är jobbigt, men man kommer inte runt det. Mig veterligen bestrider inte ens Claes de Faire att han tjänat ett antal miljoner på slakten på Mitt i, säger Peter Wolodarski.

Men är det inte besvärande om er rapportering bygger på en felaktig sifferuppgift?
– Vi har bra källuppgifter, och har även publicerat de Faires replik där han bemöter både kritik och flera uppgifter i sak. Olika personer säger olika saker. Om Claes de Faire anser att något är fel är det enklaste för honom att lägga korten på bordet. Han kan ju redovisa hur mycket han tjänat på avgångsvederlag och försäljning av Mitt i, samtidigt som ett rekordstort antal av hans kolleger blivit av med jobbet. Mig veterligen ifrågasätter inte ens Claes de Faire att han tjänat en rejäl slant på detta, oenigheten gäller den exakta nivån.

Han menar att DN och du behandlar honom som en brottsling i stället för att ha en dialog.
– Det är helt fel. Ingen behandlar honom som en brottsling. När vi haft kontakt har jag frågat om han kan vara mer specifik kring vad han anser bör rättas.Han har fått kritik i en krönika för att han uppvisat girighet, det får han tåla med den roll han spelat, menar Peter Wolodarski.

DN publicerar på sin sajt en replik från Claes de Faire, som dock saknas i delar av dagens tryckta upplaga.

Kommentarer

Det finns 2 kommentar på sidan.

Inlagt av Anne-Marie Nenzell fre, 2020-09-04 19:14
Fortsätt granska slakten på Mitti-tidningarna med ditt avancerade för att inte säga skamlösa sätt att kringgå LAS-reglerna
Inlagt av Leo F sön, 2020-09-06 11:02
Men även om de exakta siffrorna är fel så har han väl ändå fått en hel del för sin del av försäljningen? Samtidigt som journalisterna blev av med arbete och försörjning? Och allt detta efter en mycket kort tid på tidningen. Är det inte det som är det väsentliga här, inte de exakta siffrorna?

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies