Cilla Benkö om MPRTs förslag: ”Vi behöver inte nya hus”
Sveriges Radios VD Cilla Benkö anser att lösningen på problemet med vita fläckar på mediekartan är satsning på ny sändningsteknik, samt fler lokaljournalister.
Myndigheten för press, radio och tv föreslår att regeringen ändrar i villkoren för Sveriges Radios och Sveriges Televisions sändningstillstånd för att stärka den lokala nyhetsbevakningen i landet, vilket Journalisten berättade tidigare i dag. Om förslaget blir verklighet kan det få till följd att public service-företagen behöver starta fler lokala redaktioner. Men Sveriges Radios VD Cilla Benkö anser att redaktionernas fysiska placeringar blir mindre viktiga tack vare ny teknik.
– Vi vill också ge den svenska publiken mer lokaljournalistik, men för vår del är det inte i första hand nya hus vi behöver, säger Cilla Benkö till Journalisten.
– Vi är det radiobolag i världen som är först med att ta fram en helt ny teknik som ska göra det möjligt att sända radio utan att man behöver ett hus, en studio eller ett fast kontrollbord. Vi håller på att ta fram en helt ny teknik som ska göra det möjligt att sända radio i princip var som helst ifrån i hela Sverige.
Det är ny teknik som ska lösa problemet med de vita fläckarna på mediekartan?
– Vi ser inget problem i en framtida värld med att kunna sända radio var som helst ifrån om vi har råd och möjlighet att rulla ut den här nya tekniken. Men återigen, den är på försöksstadium hos oss. Vill vi verkligen sjösätta den och rulla ut den till alla våra lokala kanaler som redan finns på 50 platser i landet så kommer det att kosta en del pengar, och helt avgörande blir vilka villkor vi får i nästa sändningstillståndsperiod.
Hur mycket pengar handlar det om?
– Det är svårt att säga, men det blir initialt en utvecklingskostnad och en implementeringsfas och sen måste vi kunna bemanna. Det är ingen idé att vi har en utrustning som gör att vi kan sända var som helst ifrån om vi inte har folk att skicka ut. Vi är väldigt tydliga med när vi diskuterar framtidens lokaljournalistik att det handlar dels om att vara på plats, dels om att ha resurser att göra egna granskningar. Vi vill inte lägga den lilla reporterkraft vi har lokalt på att bara åka ut och spegla verkligheten, vi vill ju också ha krafter kvar som gör att vi kan ta fram egen lokal originaljournalistik. Det blir en balansgång. Det kommer att handla om pengar till tekniska investeringar och att kunna bemanna.
Det behövs fler journalister ute på lokalredaktionerna för att klara detta?
– Det är klart att det behövs fler journalister lokalt. Vårt problem är att det behövs fler journalister inom det mesta vi gör. Men all den ökade konkurrens som finns analogt, digitalt och socialt så är det ju inte på något sätt så att det finns tillräckligt många journalister. Det är bara att jämföra antalet journalister i landet med antalet PR-människor så förstår man ju att det kommer att behövas fler journalister. Ett av de områden som vi själva säger är högprioriterat är ju vår lokala närvaro, eftersom vi redan finns på 50 platser i landet. De lokala kanalerna på Sveriges Radio är utmärkta att bygga vidare på om man vill förstärka lokaljournalistiken ännu mer.
Hur ser du på konkurrensen med de kommersiella lokala medierna?
– Jag tycker att vi de senaste åren har visat att vi gör det här väldigt varsamt och i nära dialog med de lokala tidningshusen för att vara säkra på att det både finns en stark lokalradio men också starka lokala tidningar. Båda behövs, säger Cilla Benkö.