Gå direkt till textinnehållet

Myndighetsförslag kan leda till fler lokalredaktioner för SR och SVT

Myndigheten för press, radio och tv föreslår att regeringen ändrar i villkoren för Sveriges Radios och Sveriges Televisions sändningstillstånd för att stärka den lokala nyhetsbevakningen i landet. Det kan medföra att SR och SVT måste starta fler lokala redaktioner och anställa fler journalister.

Myndighet för press, radio och tv (MPRT) har på regeringens uppdrag analyserat effektiviteten i villkoren för SRs och SVTs uppdrag att spegla hela landet och kommer nu med förslag på ändringar i sändningstillstånden som ska börja gälla 2020. Enligt analysen som lämnats till regeringen är villkoren ineffektiva och behöver förtydligas.

MPRT föreslår att sändningstillstånden ändras så att det framgår att nyhetsförmedling och samhällsbevakning ska speglas utifrån bland annat geografiska och sociala utgångspunkter ”även i svagt bevakade lokala områden”, samt att SR och SVT särskilt ska redogöra för satsningar som företagen gör för att bättre bevaka sådana områden.

Myndigheten bedömer att förslaget kommer att få konsekvenser för mediebolagen, som kan komma att behöva lägga större resurser på lokal nivå: ”exempelvis genom nya arbetssätt, nya tekniska lösningar och/eller genom att utöka antalet redaktioner och antalet journalister”.

Annons Annons

Vidare anser MPRT att sådana förändringar också kan påverka de lokala mediemarknaderna, och anser att det är viktigt att programbolagen agerar så att de inte riskerar att försvaga förutsättningarna för kommersiell lokal medieverksamhet.

Läs mer: SRs VD Cilla Benkö kommenterar förslaget: ”Vi behöver inte nya hus”.

Fler avsnitt
Fler videos