Gå direkt till textinnehållet

Cecilia Stegö Chilò avgår

Kulturminister Cecilia Stegö Chilò lämnade i går in sin avskedsansökan. Hon skriver i ett pressmeddelande:”Genom att inte betala TV-avgift och att anlita så kallad svart hemhjälp, har jag under tiden innan jag blev statsråd begått förseelser som inte är acceptabla, men som jag på alla sätt försökt rätta till. Den ambitionen har nu stoppats av Radiotjänst i Kiruna och Svenska Transportarbetareförbundets polisanmälningar.”

Kulturminister Cecilia Stegö Chilò lämnade i går in sin avskedsansökan. Hon skriver i ett pressmeddelande:

”Genom att inte betala TV-avgift och att anlita så kallad svart hemhjälp, har jag under tiden innan jag blev statsråd begått förseelser som inte är acceptabla, men som jag på alla sätt försökt rätta till. Den ambitionen har nu stoppats av Radiotjänst i Kiruna och Svenska Transportarbetareförbundets polisanmälningar.”

Stegö Chilò drar slutsatsen att det inte blir möjligt för henne att inom rimlig tid reda upp situationen och reparera den skada hon åsamkat regeringen.

Radiotjänsts VD Lars Lindberg kommenterar kulturministerns avgång:

– Vi kunde inte komma runt det faktum att hon inte betalat TV-avgiften i 16 år. Radiotjänst har till uppgift att se till att lagen om TV-avgift efterlevs. Vårt beslut att polisanmäla var ingen politisk handling.

Journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom Hulthén betecknar kulturministerns beslut som ”följdriktigt”.

Svenska Dagbladets kulturchef Carl-Otto Werkelid kallar Stegö Chilòs beslut ”oundvikligt från alla utgångspunkter”.

– Hon förverkade under sin första vecka som minister all legitimitet, politiskt, kulturellt och mediemässigt.

hl@journalisten.se

Fler avsnitt
Fler videos