Gå direkt till textinnehållet

Brist på hänsyn veckans tema

Två historier har den senaste veckan gett upphov till en välbehövlig pressetisk debatt; Eva Dahlgrens desperata reaktioner på Se&Hörs kränkande toplessbilder, och Aftonbladets bjudresa för en misstänkt polismördares kriminellt belastade mamma.Dahlgren först: Förutom ett par debattörer som menar att hon och andra kändisar inte ska kunna välja vilken publicitet de får, ger de flesta den populära sångerskan sitt fulla stöd. Många uppmanar också till köpbojkott av Se&Hör och andra skvallertidningar. Dessutom överväger KF att sluta annonsera i tidningen.

Två historier har den senaste veckan gett upphov till en välbehövlig pressetisk debatt; Eva Dahlgrens desperata reaktioner på Se&Hörs kränkande toplessbilder, och Aftonbladets bjudresa för en misstänkt polismördares kriminellt belastade mamma.

Dahlgren först: Förutom ett par debattörer som menar att hon och andra kändisar inte ska kunna välja vilken publicitet de får, ger de flesta den populära sångerskan sitt fulla stöd. Många uppmanar också till köpbojkott av Se&Hör och andra skvallertidningar. Dessutom överväger KF att sluta annonsera i tidningen.

Det är förmodligen den bästa vägen. I en hårt kommersialiserad bransch finns inget tydligare språk än pengar. Slutar läsarna att köpa Se&Hör, och avstår viktiga annonsörer från att exponera sig i skvallerpressen, kommer sannolikt trycket från de vinstsugna ägarna att förändra journalistiken. Om inte annat genom att utgivaren byts ut.

Att, som Dahlgren själv önskar, inskränka tryckfriheten ytterligare är naturligtvis en betydligt sämre väg. Inte minst av det skälet att den nu aktuella publiceringen mycket väl kan tänkas omfattas av TF.

”Nu är det viktigt att etikdiskussionerna förs på redaktioner där gränserna tänjs”

Eva Dahlgren bör alltså först pröva den grundlag hon betraktar som så ålderstigen, innan hon ropar på ändringar i densamma.

Men i första hand är det dock en press- och yrkesetisk fråga. Och viktigt nu är att diskussionerna förs på de redaktioner där gränserna tänjs. På Se&Hör förstås, men också – och inte minst – på Aftonbladet. I sin jakt på stoff kring polismördarna, har tidningen intervjuat den misstänkte Tony Olsson på Costa Rica och dessutom flugit hans kriminellt belastade mamma dit. I skrivande stund florerar dessutom ett obekräftat rykte om att hon ska ha haft med sig rånbytet på resan.

Oavsett den detaljen, är Aftonbladets initiativ högst tvivelaktigt. Tidningen blir medaktör i en osäker händelseutveckling, och tar därmed på sig ett mycket stort ansvar om något skulle gå snett.

Vidriga brott har begåtts. Två poliser har mördats, två kvinnor har mist sina män och flera barn sina fäder. De finns kvar i all sin sorg. Det borde räcka för att avstå både bjudresa och intervju.

Fler avsnitt
Fler videos