FOTO: Tomas Ohlsson

Bråket river upp stora sår

3 mars, 2016

Bråket på SVT Göteborg Storbråket på SVT i Göteborg har rivit stora sår. Nu berättar facket att flera ur redaktionen inte anser att ortschefen Ylva M Andersson kan komma tillbaka till jobbet om sex månader.

Som Journalisten berättat i en rad artiklar har bråket på SVT-redaktionen i Göteborg varit smärtsamt. Ortschefen Ylva M Andersson och programchefen för samhälle Mette Friberg har blivit osams i samband med att en ny programchef med ansvar för Uppdrag granskning skulle tillsättas. Det senare ledde både till att flera profiler från UG och andra anställda gått samman i ett protestbrev till högsta ledningen.

För en knapp vecka sedan valde också Mette Friberg, som jobbat i 17 år på SVT, att lämna företaget medan Ylva M Andersson fått andra arbetsuppgifter i sex månader. Journalisten har pratat med Hanna Nyberg, som nyligen avgick som ordförande för för SVTs journalistklubbs västra sektion. Facket anser att ledningen brutit mot MBL och det kan bli tal om att kräva skadestånd. 

Vill medlemmarna att Ylva M Andersson slutar? Kan hon vara kvar?

– Det vi kan säga är att våra medlemmar på samhällsavdelningen och allmän-TV uttrycker en oro inför framtiden och flera av medlemmarna säger att de inte har förtroende för Ylva som ortschef, säger Hanna Nyberg.

Flera på redaktionen blev ledsna när beskedet att Mette Friberg slutar kom.

– Hon har varit en viktig chef i 17 år och det är mycket hennes förtjänst att samhällsavdelningen har så mycket uppdrag just nu. Det finns också frågor hur ledningen har hanterat den här svåra situationen. Jag kan inte spekulera i om Ylva kommer tillbaka eller inte, men det är såklart det man pratar om i korridorerna. Kan hon komma tillbaka? Många av medarbetarna säger nej till detta.

Gör ledningen tillräckligt? Både när det gäller konflikten och hur man hanterar eftermälet av den nu när folk på redaktionen mår dåligt?

– Det är ett långsiktigt arbete att upprätta förtroendet för SVTs ledning, man ser små tecken på att det inletts men vi väntar oss mer. Man har tillsatt Robert Olsson och Ragnhild Vestman Fjällhed vilket är tillräckligt för att säkra programmen. Det viktigaste nu för medlemmarnas arbetsro är att det kommer ett besked om vad som händer om sex månader. Där pågår det fortfarande förhandlingar och det är folk frustrerade över. 

Ylva M Andersson känner till att det finns frågetecken och kritik mot henne.

– Jag vet att det finns frågetecken och kritik från ett antal medarbetare på samhällsredaktionen i Göteborg kring vad som har hänt och hur jag har agerat i den här konflikten. Min ambition har hela tiden varit att bidra till en lösning genom dialog, men det har ännu inte varit möjligt eftersom jag inte fått vara på SVT Göteborg sedan den 9 februari. Då övertog företagsledningen ansvaret för att lösa konflikten och jag fick inte befinna mig på min arbetsplats, skriver Ylva M Andersson i ett mejl till Journalisten. 

– Jag förutsätter nu att företagsledningen agerar snabbt och professionellt och tar sitt ansvar, skriver hon vidare.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Bråket på SVT Göteborg

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Hatad

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies