Gå direkt till textinnehållet

Bozkurt filmade misstänkta gärningsmännen

De tre män som misshandlade journalisten Abdullah Bozkurt utanför bostaden i Stockholm hade sökt upp honom redan föregående dag, berättar han för Journalisten.

Den våldsamma attacken mot journalisten Abdullah Bozkurt i torsdags föregicks av ett kontaktförsök från gärningsmännen. Det uppger Abdullah Bozkurt för Journalisten.

– Det var en riktad attack, inte ett misslyckat rånförsök. De hade sökt upp mig redan dagen före, säger Abdullah Bozkurt.

Han berättar att på onsdagseftermiddagen när han befann sig på balkongen hade en person ropat till honom på svenska från gatan och bad honom komma ner för att de ”ville prata”. Han hade sagt nej och gått in i lägenheten igen. Men han tog också fram kameran och filmade männen när de gick till sin bil. Filmen är överlämnad till polisen.

Annons Annons

Ett dygn senare, vid 15-tiden på torsdagen den 24 september, såg han en av männen sitta på en bänk nära soprummet dit han var på väg. Han kände igenom honom.

– När jag hade passerat honom märkte jag att han snabbt emot mig bakifrån och sedan slog han omkull mig. Två personer anslöt från sidan och sparkade mig. Sedan flydde de från platsen, kanske för att det var någon ute på gatan som reagerade och störde dem. Det hade kunnat sluta värre än det gjorde, säger Abdullah Bozkurt.

Vad tror du om motivet till attacken?
– Det var en riktad attack mot mig, det råder det ingen tvekan om eftersom de sökte upp mig redan dagen innan. Jag kan inte se att det skulle kunna handla om något annat än mitt journalistiska arbete, det är där det har funnits en hotbild mot mig. Det finns turkiska makthavare som har uppmanat till våld mot mig på grund av mina journalistiska granskningar. Men om det är ett beställningsjobb eller om det handlar om personer som självständigt bestämt sig för att utföra attacken vet jag inte.

När Journalisten når honom per telefon på måndagsförmiddagen är han fortfarande omtumlad efter attacken, och han har fortfarande huvudvärk.

– Jag har fått mycket uppmuntran de senaste dagarna, från personer i Sverige men även internationellt stöd. Jag uppskattar det, säger Abdullah Bozkurt.

– Jag blev förstås skakad av den här händelsen, och när jag ser hur mina barn tar in vad som har hänt … ja, ens hjärta brister. Men jag har jobbat som journalist i mer än 20 år och jag tänker inte ge efter för påtryckningar eller våld. Jag kan inte sluta skriva, för om jag slutar har de vunnit. Då ser de också att den här metoden fungerar och kommer att ge sig på nästa journalist. Jag måste hålla linjen.

Fler avsnitt
Fler videos