Gå direkt till textinnehållet

Böter och skadestånd för Expressen

80 dagsböter à 1000 kronor och skadestånd på 75.000 till Mikael Persbrandt. Det blev domen som Stockholms Tingsrätt avkunnade mot Expressen.

80 dagsböter à 1000 kronor och skadestånd på 75.000 till Mikael Persbrandt. Det blev domen som Stockholms Tingsrätt avkunnade mot Expressen.

På fredagen 13.30 föll domen i Stockholms Tingsrätt mot Expressen. Det gäller målet Justitiekanslern väckt angående de falska uppgifter som Expressen publicerade om Persbrandts påstådda vistelse på alkoholklinik.

Efter rättegången den 24 november friade niomannajuryn i Stockholms Tingsrätt Expressen från grovt förtal men ansåg att publiceringen innebar förtal. Nu har alltså domen fallit om böter och skadestånd, där Stockholms Tingsrätt alltså gått på samma linje som tryckfrihetsjuryn i november. Skälet som fredagens dom anger är att uppgifterna i tidningen om Persbrant får anses ha haft ett “litet allmänintresse och har innefattat relativt allvarliga beskyllningar”.

Beslutet om skadestånds- och bötesbelopp gjordes utifrån bedömningar om publiceringen haft “förnedrande eller skändliga inslag”, och Tingsrätten framhöll de försvårand omständigheterna att uppgifterna spridits i en vid krets via löpsedel, tidning och nätupplaga. Att Expressen bett om ursäkt och att Persbrandt i efterhand haft tillgång till offentliga medier för att besvara anklagelserna var mildrande omständigheter.

pf@journalisten.se

Fler avsnitt
Fler videos