Gå direkt till textinnehållet

Bosse Lindquist är mäktigast i Grävsverige

För andra året i rad rankar Föreningen grävande journalisters egen tidning Scoop de mäktigaste personerna i Grävsverige. Bosse Lindquist som toppar listan skakade om en hel instutition. Samtidigt får andra stora namn som Expressens Thomas Mattsson lämna listan. Läs om de mäktigaste grävarna här.

Här är hela listan från Scoop med deras kommentarer:

1) BOSSE LINDQUIST (NY)
Ålder: 61.
Gör: Producent och reporter, Sveriges Television.
Redan 1993 vann han sin första guldspade. Det kommer troligen att bli minst en till för Macchiariniskandalen. Att med journalistik skaka om Karolinska Institutet, Nobelpriset och forskar-Sverige har ingen journalist lyckats med tidigare. En grävare i världsklass.
2) NILS HANSON
Ålder: 63.
Gör: Chef och ansvarig utgivare, Uppdrag granskning, SVT.
Kommentar: Han är överallt. Chef för Sveriges största grävredaktion, valberedare i FGJ, grävgeneral och föreläsare med världen som arbetsfält. Skulle det finnas ett OS i grävande vore Nils Hanson den givne fanbäraren.
3) MARIA TRÄGÅRDH (8)
Ålder: 51.
Gör: Grävchef och biträdande redaktionschef, Aftonbladet.
Kommentar: Basar över Sveriges mest spännande grävredaktion som haft ett osannolikt framgångsrikt år med Kommunalskandalen som höjdpunkt. Var själv den första kvinna som vann en guldspade, redan 1992. En nytänkare med rutin i massor som fick Gyllene dynamon i fjol.
4) RICKARD ASCHBERG (NY)
Ålder: 62.
Gör: Reporter, Aftonbladet.
Kommentar: En slitvarg som länge stått i skuggan av storebror
Robert. Med Kommunalskandalen fick han sitt livs fullträff och är het kandidat till både Stora journalistpriset och Guldspaden nästa år.
5) GUNILLA ERICSON (21)
Ålder: 54.
Gör: Redaktionschef, Dagens Arbete.
Kommentar: Reportrar kommer och går på Dagens Arbete. Men DA är nästan alltid med och slåss om guldspadarna i tidskriftsklassen. En chef som alltid lyckas få ut det bästa av medarbetaren. Vann Gyllene dynamon redan 2009.
6) BO-GÖRAN BODIN (5)
Ålder: 41.
Gör: Reporter, Ekot, SR.
Kommentar: Levererar klassgräv och priser lika ofta som Zlatan vinner titlar och skytteligor. Inte bara en lysande grävare utan en intervjuare av yppersta toppklass. Hans intervju ifjol med Göran Lambertz bör vara obligatorisk på journalistskolorna.
7) BLANK SPOT PROJECT (NY)
Ålder: 1.
Gör: Undersökande utrikesjournalistik.
Kommentar: BSP har gjort det få trodde var möjligt i Sverige, att få läsarna att betala direkt till journalisterna. Vad Martin Schibbye, Nils Resare och Britt Stakston kallar ”en digital folkrörelse” är något av de mest intressanta i Mediesverige de senaste decenniet.
8) KERSTIN WEIGL (NY)
Ålder: 56.
Gör: Reporter och kolumnist, Aftonbladet.
Kommentar: Stora journalistpriset i höstas och kanske en guldspade i år. Det banbrytande grävet ”Män som dödar kvinnor”, som pågår fortfarande, startade hon tillsammans med Kristina Edblom redan 2009. När Kerstin Weigl skriver läser man.
9) SOPHIA DJIOBARIDIS (8)
Ålder: 53.
Gör: Reporter, Uppdrag granskning, SVT.
Kommentar: Det en gång så grabbiga Uppdrag granskning har växlat spår. Nu har kvinnorna tagit över rodret. I främsta ledet står mästaren på ansvarsutkrävande intervjuer.
10) KRISTOFFER ÖRSTADIUS (NY)
Ålder: 29.
Gör: Reporter, Dagens Nyheter.
Kommentar: Framtidens grävreporter är redan här. Datanörd som blev journalist och en mästare på att förena datakunskapen med smart journalistik. Har lyft sömniga DN.
11) MATTI LARSSON (10)
Ålder: 48.
Gör: VD och ansvarig utgivare, nyhetsbyrån Siren.
Kommentar: Ju mer medieföretagen skär ned, desto större möjligheter får Siren. Redan i dag säljer byrån research till 200 medieföretag. Har blivit en av de viktigaste försvararna av offentlighetsprincipen.
12) JOHANNA BÄCKSTRÖM LERNEBY (NY)
Ålder: 41.
Gör: Reporter, Uppdrag granskning, SVT.
Kommentar: Luleåtjejen är en mästare på att kasta sig mellan olika medier. Ena stunden gör hon uppmärksammade reportage i Uppdrag granskning eller lokalt i SVT Väst för att senare skriva reportage och sopa banan med andra nominerade i Stora journalistpriset.
13) ANNIKA H ERIKSSON (NY)
Ålder: 48.
Gör: Producent, Kaliber, SR.
Kommentar: Kaliber har länge varit ett av Grävsveriges starkaste varumärken. Reportrar kommer och går, men Kalibers kvalitet består. Annika H Ericsson är en viktig garant för det.
14) ULLA SÄTEREIE (NY)
Ålder: 51.
Gör: Prefekt, JMG.
Kommentar: Reporter på Aftonbladet som sadlade om och började undervisa blivande journalister. I dag leder hon journalistskolan som satsar mest på grävande.
15) FREDRIK LAURIN (2)
Ålder: 52.
Gör: Projektledare, Uppdrag granskning, SVT.
Kommentar: En av Sveriges absolut främsta grävare. Lämnade jobbet som projektledare på Sveriges Radio för en specialtjänst på Uppdrag granskning. Där återförenas han med de gamla parhästarna i Trojkan: Sven Bergman och Joachim Dyfvermark.
16) JOURNALISM ++ (NY)
Ålder: 3.
Gör: Datadriven journalistik.
Kommentar: På Svenska Dagbladet fick Peter Grensund Stora journalistpriset för den banbrytande Räntekartan. Nu bryter han ny mark med kollegorna Jens Finnäs och Leo Wallentin. Gjorde ”Så många flyktingar tar din kommun emot” åt Aftonbladet och ett klickmonster var fött.
17) MARIA RIMPI (NY)
Ålder: 40.
Gör: Redaktionschef, Svenska Dagbladet.
Kommentar: Näringslivschefen blev redaktionschef och Svenskan fortsätter att spotta ur sig uppmärksammade gräv. Med förebilder som Anna Körnung och Olle Zachrison är hon på väg att slå sig in som en av branschens tyngsta kvinnor.
18) CHRISTIAN HOLMÉN (17)
Ålder: 48.
Gör: Grävchef, Expressen.
Kommentar: Med fem guldspadar och en tung tidning i ryggen går det aldrig att räkna bort den artige ålänningen. Syns allt mer sällan som reporter, men har å andra sidan trion David Baas, Anna Bäsén och Josephine Freje i sitt stall.
19) CAROLINA NEURATH (3)
Ålder: 30.
Gör: Näringslivsreporter, Svenska Dagbladet.
Kommentar: Orädd reporter som fick Bert Karlsson att tappa fattningen när flyktingboenden granskades. Debuterat som romanförfattare med ”Fartblinda”, där hon kunde ta ut svängarna om finansbranschen. En av många grävkvinnor som älskar hästar.
20) JOACHIM DYFVERMARK/SVEN BERGMAN (NY)
Ålder: 47 och 48.
Gör: Reportrar, Uppdrag granskning, SVT.
Kommentar: När Fredrik Laurin först skadades och sedan lämnade Trojkan var de lite vilsna. Men nu har de hittat tillbaka, senast med skattesmitande miljardärer. Har också fått en ny arbetskamrat på UG – Fredrik Laurin.
21) EMMA JOHANSSON (NY)
Ålder: 38.
Gör: Chef för Grävnavet, Sydsvenskan/HD.
Kommentar: Sammanslagningen mellan Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan blev en succé för den undersökande journalistiken. Hon har i hösta grad bidragit till det.
22) JOSEPHINE FREJE (25)
Ålder: 33.
Gör: Frilans knuten till Expressen.
Kommentar: Uppdrag granskning, Faktum, Sveriges Radio, Plus och Expressen. ”Gräv-Josse” syns och hörs överallt. Och hon gör det alltid lika bra. Autistiskt noggrann, enligt en tidigare chef.
23) JACK WERNER (NY)
Ålder: 27.
Gör: Frilansande viralgranskare.
Kommentar: Mannen bakom Metros framgångsrika Viralgranskaren som gått vidare. Senast uppmärksammad för att Facebook sade nej till en intervju när företaget förstod att det var Jack Werner.
24) VALERIA HELANDER (NY)
Ålder: 31.
Gör: Reporter/researcher, Uppdrag granskning, SVT.
Kommentar: Researchern åt Sophia Djiobaridis som tagit klivet att också vara reporter både i SVT och Faktum. I Faktum så bra att hon nominerats till Guldspaden.
25) LENA SUNDSTRÖM (16)
Ålder: 44.
Gör: Författare och programledare, SVT.
Kommentar: Från stjärnfrilans på DN till toppjobb på SVT. Lena Sundström är mästare på att få uppdragen många drömmer om. Mångsidig med flera storsäljande böcker.

De som fått lämna listan:
Thomas Mattsson, Andreas Cervenka, Mikael Holmström, Åsa Nicander, Helena Bengtsson, Researchgruppen, Elisabeth Åsbrink, Daniel Velasco, Berit Önell, Mats Edman, Niclas Orrenius, Hanna Stjärne, Daniel Öhman.

Annons Annons

Årets jury bestod av Fredrik Nejman, redaktör för Scoop, Ulrika Fjällborg, frilans, tidigare mediereporter på Resumé, och Mikael Bergling, frilans och tidigare grävande reporter på Expressen.

Fler videos
Fler avsnitt