Gå direkt till textinnehållet

Borlänge har Sveriges vackraste mediehus

Ur elva nominerade bidrag har juryn bestående av arkitekten Per Franson, kritikern Annica Kvint och chefredaktören Malin Zimm nu enats om en vinnare, en silvermedaljör och en bronsmedaljör. Vackrast är Borlänge Tidnings hus, enligt Journalistens namnkunniga jury.

Borlänge Tidning är ett gammalt hus med anor, och viktigt för Borlängeborna. Det säger chefredaktören Helena Nyman.

Grattis till vinsten!
– Tack, det är jätteroligt. Tidningshuset har legat där det ligger länge, för Borlängeborna är det ett viktigt hus. Det är väldigt trevligt att fortsätta ha en redaktion i centrum, säger hon.

Och snart ska tidningshuset i Borlänge fyllas på, när redaktionen utökas från fyra till nio tjänster.

Annons Annons

– Det blir en rejäl påfyllning, huset kommer att få nytt liv.

Brukar ni tänka på att ni jobbar i ett vackert hus?
– Jag tror att de flesta som kommer in tycker att det är trevligt. Det har väl också att göra med att det är ett gammalt hus med anor, det känns väldigt hemtrevligt.

Finns det nackdelar med åldern?
– Det lämpar sig inte enbart för öppet kontorslandskap; vi har både rum och öppet landskap. Men det är inte så omodernt att det inte blir bra lokaler.

Husets översta våning är ursprungligen byggd för chefredaktören, men används numera inte av BT som huserar på bottenplan och en trappa upp.

Juryn hade önskat att ni också förfogade över hörnkontoret som idag rymmer en advokatbyrå och som kanske varit tidningens depeschkontor.

– Jag håller med om att det är ett fint hörn, med utsikt över båda gatorna.

Hur firar ni?
– Borlängeredaktionen är duktig på att fira. Det blir tårta, säger Helena Nyman.

Här är resultatet med motiveringar:

GULD: Borlänge Tidning i Borlänge
Om byggnaden: Byggd 1895, troligen av en byggmästare utan arkitekt inblandad.
Juryns motivering: ”Detaljrikt och vackert hus med en massa hantverksmässiga detaljer. Otroligt rika träpaneler, en klassicism man nästan aldrig ser så här uppfinningsrikt upptagen i ett stadsmässigt trähus. Fina proportioner i en småstadsmiljö, skalan är nere till en mänsklig nivå.”

SILVER: Radiohuset i Stockholm.
Om byggnaden: Färdig 1962.
Arkitekter: Erik Ahnborg och Sune Lindström.
Juryns motivering: ”New York landar i Stockholm. Jättefint exempel på curtain wall-konceptet. Väldigt tidstypiskt och konsekvent genomfört. Det inverterade torget – här finns den sociala ytan i entréhallen. En stolt och respektingivande byggnad som kröner folkhemmet; monumentet för det moderna Sverige. En pärla i arkitekturhistorien.”

BRONS: Ljusnan i Bollnäs.
Om byggnaden: Byggd 1912.
Arkitekt: Johan Bååth.
Juryns motivering: ”Otroligt fina plåtarbeten och hantverksmässiga detaljer. Placeringen i staden säger något om att den vill finnas till för medborgarna. Ljusnan är en riktig karaktär: så vacker att den tål en massa knäppa saker – som 70-talsklockan som strider mot balkongens mått, att entrén inte är där man väntar sig, och färgen. Ett roligt hus – förvalta det bättre!”

Fler avsnitt
Fler videos