FOTO: Tomas Ohlsson

Bonnier vägrar
prata om ”fulavtalet”

8 mars, 2016

"Fulavtal" Bonniers nya frilansavtal har mött skarp kritik från både förbundets jurister och deras egna frilansar. I fredags bjöd frilansarnas organisationer in Bonnier Tidskrifter (BT) till en förhandling om avtalet – men BT vägrar träffas.

Journalisten har tidigare berättat om Bonnier Tidskrifters så kallade ”fulavtal” till sina frilansar. Ett avtal som bland annat ger BT exklusiv och obegränsad publiceringsrätt, samt att avtalet ska gälla retroaktivt utan ersättning för redan sålda texter/bilder.

Journalistförbundets jurist Olle Wilöf har tidigare kallat det ”ett riktigt superdåligt avtal” och ”ett extremfall bland fulavtalen”, samtidigt har 162 frilansar skrivit en debattartikel på Journalisten.se där man kräver ett stopp för fulavtalen.

Det här har fått frilansarnas organisationer att agera. I fredags skickade Bildleverantörernas förening, Journalistförbundet, Svenska fotografers förbund och Svenska tecknare ett gemensamt mejl till BT där man ber om en förhandling i frågan.

”…vill härmed föra fram önskan om förhandling av Frilansavtal Bonnier Tidsskrifter AB daterat den 25 januari 2016. Som representanter för flera av de frilansare som kommer träffas av avtalet begär vi förhandling”, skriver organisationerna i mejlet som Journalisten tagit del av.  

Men det blev stopp redan i dörren för frilansarnas organisationer. Bonnier Tidskrifter har ingen önskan att träffas eller prata om något avtal.

”Som ni redan känner till så är frilansavtalet inte en fråga för förhandling på organisationsnivå, utan något vi för en löpande dialog om med varje enskild skribent, fotograf, illustratör osv”, svarar Fredrik Agrén, som sköter kontakterna med frilansarnas organisationer åt Bonnier, i ett mejlsvar till organisationerna.

Journalisten har kontaktat Fredrik Agrén och frågat honom varför BT inte vill förhandla om avtalet. I ett mejl till oss svarar han kort ”jag kommer skicka ett mejl till dig mot slutet av veckan”. När vi ringer upp Fredrik Agrén är han lika fåordig.

Varför säger ni nej till förhandling?
– Det jag mejlade dig var att du ska få ett svar i slutet av veckan, säger Fredrik Agrén.

Varför kan du inte svara på frågan nu?
– Därför att jag återkommer till dig precis som jag skrev.

Journalisten har även pratat med Åsa Rydgren, publisher inom BT, som uttalat sig om avtalet tidigare. Hon ber att få ringa upp oss igen "om tre sekunder" men återkommer aldrig i frågan. Vi har även sökt Martina Bonnier upprepade gånger utan resultat.

Olle Wilöf menar att frilansarnas organisationer nu får fundera på hur man ska gå vidare.  

– Det måste vi göra, det här är ett oacceptabelt beteende av Bonnier, säger Olle Wilöf.

"Fulavtal"

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies