Gå direkt till textinnehållet

162 frilansar kräver stopp för fulavtalen

162 frilansar kräver i en debattartikel att de stora medieföretagen drar tillbaka sina fulavtal. "Många av oss som försörjer sig som yrkesverksamma frilansar kommer att bli tvungna att lägga ner vår verksamhet,” skriver frilansarna i artikeln om situationen som uppstått. UPPDATERAD.

Som Journalisten tidigare berättat så har flera stora medieföretag börjat att skicka ut nya avtal med sämre villkor till sina frilansar. Avtalen, eller ”fulavtalen” som de kallas, innebär till exempel sänkta arvoden och obegränsad möjlighet för företaget att återpublicera det inköpta materialet.

Nu kräver 162 frilansar som skriver för Aller Media och Bonnier Tidskrifter att fulavtalen ska dras tillbaka. Det skriver de i en debattartikel på Journalisten.se.

”Signalerna från förlagen är inte bara irriterande, de är rent obehagliga. För det är inte bara en överlevnadsfråga ur ekonomisk synvinkel. Det handlar även om den journalistiska etikens överlevnad. För hur ska vi kunna få någon att ställa upp på intervjuer eller medverka i artiklar som vi inte kan säga var, när eller hur de ska publiceras? Om förlagen ska ha alla rättigheter, vilka är då deras skyldigheter? De vill komma åt alla fördelar med att ha en anställd – det vill säga total kontroll över det vi producerar – utan att anställa. Ska det vara fritt för företag att själva diktera vilka skambud och villkor som helst? Dessutom inom ramarna för vad som skulle kunna kallas ren utpressning: skriv på eller sluta jobba för oss”, skriver frilansarna.

Läs hela debattartikeln här.   

Fler videos
Fler avsnitt