FOTO: Tomas Ohlsson

Bonnier slår ifrån sig kritiken

10 mars, 2016

"Fulavtal" I tisdags avslöjade Journalisten att Bonnier Tidskrifter (BT) vägrat träffa frilansarnas organisationer för en förhandling kring deras hårt kritiserade frilansavtal. Men BTs publisher Åsa Rydgren slår ifrån sig kritiken från organisationerna och menar att Bonnier redan svarat på frågor.

Journalisten har tidigare berättat om Bonnier Tidskrifters så kallade ”fulavtal” till sina frilansar. Ett avtal som bland annat ger BT exklusiv och obegränsad publiceringsrätt, samt att avtalet ska gälla retroaktivt utan ersättning för redan sålda texter/bilder.

I tisdags kunde Journalisten även berätta att frilansarnas organisationer Journalistförbundet, Bildleverantörernas förening, Svenska fotografers förbund och Svenska tecknare skickat ett gemensamt mejl till BT där man ber om en förhandling i frågan.

”…vill härmed föra fram önskan om förhandling av Frilansavtal Bonnier Tidsskrifter AB daterat den 25 januari 2016. Som representanter för flera av de frilansare som kommer träffas av avtalet begär vi förhandling”, skriver organisationerna i mejlet som Journalisten tagit del av.  

Men Bonnier Tidskrifter har ingen önskan att träffas eller prata om något avtal.

”Som ni redan känner till så är frilansavtalet inte en fråga för förhandling på organisationsnivå, utan något vi för en löpande dialog om med varje enskild skribent, fotograf, illustratör osv”, skriver konsulten Fredrik Agrén, som sköter kontakterna med frilansarnas organisationer åt Bonnier, i ett mejlsvar till organisationerna som Journalisten också tagit del av.

Sedan dess har vi sökt flera ansvariga på BT utan resultat. Nu har dock Åsa Rydgren, publisher på BT, återkommit i ett mejlsvar. Hon menar att de redan har svarat på frågor från organisationerna och tycker att de vilseleder sina medlemmar.

”Vi har under hela hösten haft dialog med flera av de här organisationerna och svarat på alla de frågor som dykt upp från dem innan vi lanserade frilansavtalet. Därför är det besynnerligt att de försöker måla upp en annan bild. Det vilseleder såväl deras medlemmar som skapar onödiga diskussioner”, skriver hon.

Varför säger ni nej till förhandling med frilansarnas organisationer?
”Vi gör som vi alltid gjort, dvs förhandlar direkt med våra samarbetspartners, i detta fall resp frilansare”, skriver hon till svar.

Redan i februari begärde Journalistförbundet, via den lokala fackklubben, förhandling med Bonnier Tidskrifter enligt §38 i medbestämmandelagen. Detta eftersom man anser att Bonnier Tidskrifter bryter mot det frilansavtal som undertecknats av Medieföretagen.

I torsdags förra veckan kom förhandlingarna i gång med den lokala klubben.

- Diskussioner pågår, och förbundet försöker söka BT, men de ha ännu inte fått någon respons, säger Pia Lundgren, ordförande i Bonniers journalistklubb.

Kommentarer

Det finns 1 kommentar på sidan.

Inlagt av Ann-Katrin Öhman tis, 2016-03-15 10:32
Är det en förhandling att säga: "Skriv på annars får du inte jobba för oss!" Det tolkar jag i stället som ett ultimatum.
"Fulavtal"

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies