Gå direkt till textinnehållet

Boel Ferm fick fast tjänst vid 64: ”Jag är nästan i chock”

I slutet av november startade Mark-Posten sin digitala ­tidning, en av Stampen Medias nya lokaltidningar. En av de ­nyanställda är Boel Ferm, 64, fotograf och reporter.

Boel Ferm är 64 och blir 65 i feb­ruari. 

– Jag var inne på att jag skulle trappa ner och ta det lite lugnt men med tanke på att jag knappt får någon pension, jag har inte något pensionssparande, så vet jag att jag måste jobba resten av mitt liv, säger Boel Ferm.

Hon har en bakgrund som frilansfotograf sedan 1987 då hon samtidigt fick ha flera andra olika jobb för att kunna försörja sig.

– Som guide, väktare, lärare – ja allt möjligt. Jag jobbade också på Landvetters flygplats ett tag som anställd på deltid. När jag blev uppsagd därifrån fick jag möjlighet att vidareutbilda mig,

Hon valde att utbilda sig till journalist och gick tre terminer på Poppius journalistskola. 

– Mitt första jobb efter det var i Rättvik på Dala-Demokraten i fyra månader. Sedan har jag frilansat på olika branschtidningar och på företagstidningar och jobbat både med text, bild och film.

Pandemin gjorde att det blev svårare än någonsin att få uppdrag, förra året hade hon fem stycken. Hon sökte jobb och såg att det fanns en nystartad redaktion på gång och tänkte att de kanske skulle behöva lite extrahjälp.

– Jag hade inte en tanke på en anställning. Men efter ett par dagar fick jag ett samtal från Magnus Ringman, som är ­ansvarig utgivare för tidningen, och redan dagen efter fick jag en intervju med HR-chefen på Stampen Media i Göteborg. 

Intervjun gick bra och samma dag fick hon besked om att hon fått ett jobb.

– Jag är nästan i chock. I dessa tider får jag fast lön, en otroligt rolig och spännande ny utmaning och arbetskamrater. Jag skrev om det här på Linkedin och jag fick 35 000 gilla och massor av kommentarer. Alla tyckte att det var en så positiv upplevelse. 

De ska bli fem på redaktionen totalt. Alla kommer att jobba som multireportrar och ska kunna sända live vid större händelser, och göra både foto, film och text. Det kommer att bli en e-tidning två gånger i veckan, och nyheter online varje dag.

– Det roligaste med jobbet är nog att det är nytänkande. Vi ska inte göra någon pliktjournalistik, vi ska inte sitta av kommunfullmäktigemöten som jag är van vid från lokaljournalistiken sedan tidigare. Det känns roligt. Jag har förr jobbat på flera olika tidningar i Dalarna som ensamreporter, jag är van att jobba ensam, men det ska också bli väldigt roligt att ha arbetskamrater.

Att jobba på kontor har hon fasat lite för.

– Men vi har världens charmigaste hus mitt i Kinna. Det känns som en Maria Lang-deckare med det lilla samhället med kyrkan utanför en gammaldags lägenhet med en trätrappa upp och kakelugn! Jag tror det här är det roligaste jobbet jag haft i hela mitt liv. Att starta en helt ny dagstidning.

Fler avsnitt
Fler videos