Gå direkt till textinnehållet

Bjuvsnytt lägger ner efter tio år

Nättidningen Bjuvsnytt lägger ner efter tio år. Grundaren och chefredaktören Marianne Rönnberg Galmor ska försöka ägna sig åt att leva här och nu, i stället för att jaga lokala nyheter i Bjuv.

– Jag har hållit på i tio år utan några nämnbara annonsintäkter. Jag har varit ensamredaktör och jag fyller 70 i år. Även om det inte har påverkat mitt huvud fick jag för mig att jag kanske skulle göra något annat också, säger Marianne Rönnberg Galmor till Journalisten.

Att inte ha några annonsintäkter har betytt att hon egentligen betalat för att arbeta.

– Men det har ju också givit mig total frihet. Inga sponsorer eller någon som har kunnat hindra mig på något sätt. Jag har varit journalist i 45 år. Det här har varit mina roligaste tio år, jag har fått omsätta allt jag lärt mig tidigare och jag vet att jag kan driva en egen tidning.

Annons Annons

Hon berättar att hon funderat på att lägga ner tidningen det senaste året.

– Jag har hållit mig kvar för läsekretsens skull, det är ju alltid de som blir lidande. Bjuv är en vit fläck på mediekartan, det vet vi sedan presstödet introducerades.

Marianne Rönnberg Galmor flyttade ner till Skåne och Bjuv precis när Helsingborgs Dagblad hade gått ut och sagt att de inte skulle bevaka Bjuv och några andra mindre kommuner längre.

– Jag var med och startade TV4.se i Stockholm så jag visste hur man gjorde när man gör en nättidning och det var lätt för mig att dra i gång något eget, vilket i sin tur fick HD att ändra sitt beslut. På den tiden publicerade de flesta tidningar på pappret först och lade ut på webben sedan, så jag var alltid först med nyheterna.

De senaste två åren har hon livestreamat möten från fullmäktige, det har varit ett extra plus och genererat fler yngre läsare. Läsekretsen spänner ”från skolungdomar till gamlingar, enligt Marianne Rönnberg Galmor.

– Jag har också coachat en av skolorna i Bjuv med att göra digital skoltidning. På det viset har jag kontakt med ungdomar också.

Hon säger att hon givit läsarna något som ingen annan har kunnat göra.

– Men inga annonsintäkter och ett krav på mig själv att prestera… De säger att man ska leva här och nu så jag tänkte att jag skulle prova på det.

Vad har varit roligast under de tio åren?
– Jag har fått en fantastisk respons och kärlek från läsekretsen. Det har varit jättekul med den här interaktionen, folk har tipsat. När jag spred detta igår var det många kvinnor som hörde av sig och sa att de kommer att sakna tidningen, kvinnor har utgjort 60 procent av läsekretsen.

Marianne Galmor Rönnberg har varit nominerad till Bjuvs kulturpris ”i princip varje år sedan jag startade”, men aldrig fått det.

– Det verkar som man bestämt sig för att en som sticker upp på det här viset ska inte få ett kulturpris.

Vad ska du ägna dig åt nu?
– Tidningen ligger i träda på nätet, jag funderar på om jag ska göra om den till en slags blogg i stället och skriva bara när jag har lust. Jag äger den och är ansvarig utgivare, jag får se vad jag gör helt enkelt. Det som är skönt nu är bara att slippa den dagliga pressen.

Fler avsnitt
Fler videos