Gå direkt till textinnehållet

Björn Werner: ”Ölmedal en del av ankdammen”

Göteborgs-Postens kulturchef Björn Werner går till motattack mot HD-Sydsvenskans kulturchef Ida Ölmedal efter intervjun i Journalisten. UPPDATERAD.

I en intervju med Journalisten tidigare idag hävdade HD-Sydsvenskans kulturchef Ida Ölmedal att Göteborgs-Postens kulturchef Björn Werners försvar av Nobelkommittén är problematisk i ljuset av att han var kavaljer åt GP-kritikern Mikaela Blomqvist, som ingår i just Nobelkommittén, på Nobelfesten.

Hon beskrev det som ”gränslöst” och jämförde med om en näringslivsreporter först berömmer ett företags styrelse och sedan går på Nobelfesten med en av styrelseledamöterna.

Björn Werner har svarat Ida Ölmedal i en artikel i GP, men tycker att hennes beskrivning i intervjun med Journalisten är ”snedvriden”.

Annons Annons

– Jag tycker inte att det framgår av Ida Ölmedals svar att Mikaela Blomqvist är en kollega och en vän på GPs kulturredaktion. Mikaela Blomqvist är en kontrakterad och arvoderad frilansmedarbetare som skriver exklusivt för Göteborgs-Posten.

Han anser att det inte kan vara kontroversiellt att han uttrycker respekt för henne som kritiker i hennes arbete i Nobelkommittén.

– Jag tycker att hon är en mycket duktig kritiker, det är därför jag avlönar henne varje månad.

– Detta framgår inte i texten och Ida Ölmedal tar inte upp det i sitt resonemang. Hon får det att framstå som att jag på något vis skulle vara köpt, för något så futtigt som en festinbjudan. Att mitt oberoende skulle påverkas av en festinbjudan av en frilansmedarbetare är inte rimligt.

Även om du kan bibehålla ditt oberoende, finns det inte en risk att publiken tror att du inte kan det?
– Hade det varit så att jag valt att publicera detta offentligt, kanske. Den här bilden som Ida Ölmedal tar upp finns på min låsta privata Instagramprofil. Den enda anledningen till att hon har sett bilden är att vi känner varandra privat. På så sätt blir Ida Ölmedal ironiskt nog en del av denna ankdamm.

Men när publiken får reda på att den här bilden finns, finns det inte en risk att det uppfattas som ännu smutsigare, eftersom den varit dold?
– Det är smutsigt åt alla håll och kanter i sådant fall. Ida Ölmedal kan inte sitta på en hög häst och samtidigt vara i ankdammen – som bekant på min privata profil. Kulturjournalister måste överlag hålla huvudet kallt. Kulturjournalister måste hålla huvudet kallt. Jag måste understryka att det inte alls är problematiskt att jag respekterar mina frilansmedarbetare. Och GPs läsare känner väl till relationen mellan Mikaela Blomqvist och GPs kulturredaktion. Jag kan uppskatta insatsen från Ida Ölmedal att väcka en debatt om den journalistiska etiken, men hon har fel i sak.

UPPDATERING: Ida Ölmedal replikerar i ett mejl till Journalisten:

”Björn Werner överdriver när han säger att vi känner varandra ”privat”. Vi har träffats i våra professionella roller, på en kurs och i sammanhang där vi haft gemensamma bekanta. Att trots det kunna gå i polemik är inte ett problem, tvärtom är det viktigt. Det är en helt annan sak att först skriva berömmande om en makthavare för att direkt därefter låta sig bjudas med på Nobelfesten som hennes sällskap”, skriver Ida Ölmedal i mejlet.

Fler avsnitt
Fler videos