Beviset: Bonnier News använder kryphål för att kringgå Las
Bonnier News hävdar att de anställer vikarier efter behov – och att man inte försöker kringgå Marieberg Medias journalisters rättigheter enligt Lagen om anställningsskydd. Här är dokumentet som visar att det inte stämmer.
Journalisten berättade förra veckan att alla journalister på Bonnier News interna bemanningsföretag Marieberg Media hamnar i en två veckor lång karantän efter att Marieberg Media läggs ned den 12 januari, och att de under den perioden inte kan få anställning som vikarie på någon av Bonnier News tidningar. Journalistklubben på Marieberg Media menar att syftet med karensen är att förhindra att medlemmarna blir inlasade p
Prenumerant eller medlem i Journalistförbundet. Logga in här:
Logga inLäs Journalisten digitalt för 99 kronor per månad
Ingen bindningstid, säg upp när du vill.
Journalisten Plus - detta får du
- Exklusiva premiumartiklar
- Fördjupningar, reportage och porträtt
- Journalistens e-tidning
Vill du prenumerera på något annat sätt. Se alla erbjudande här.
Är det så här ni vill ha det på era arbetsplatser, ni tillsvidareanställda? Varför säger ni aldrig något?
Det är bara för ynkligt av arbetsgivaren att agera på det här sättet. Att de inte skäms!
Jag önskar verkligen att fler stod upp för alla oss sårbara i branschen, så att vi slipper lämna den. Ni kommer stå där en dag helt utan vikarier, och det kommer vara ert eget fel för decennier av missbruk av vikarier. Vilken fin människosyn denna bransch har
Vad bra att det skrivs om det här, för anställda i Marieberg har ingen talan. Ledningen gör precis som de vill. Borde skrivas i andra medier också så de som inte är medlemmar i Journalistförbundet också såg hur illa det är ställt.
Och allt beror på en lag, som kom till för att skydda bemanningsanställda, men fick precis motsatt effekt.
Och SJF gör som vanligt ingenting. Är vi ”lashasar” lika mycket betalande medlemmar med lika stor rätt som det fastanställda frälset att kräva hjälp från facket, eller är vi det inte?
Facket och arbetsgivarna är precis lika dåliga i mina ögon. Ni gör inget för oss. Hur förväntar ni er att vi ska brinna för journalistik när ni ger oss svavelstickor att jobba med?
Hej ni som kommenterar. Journalistförbundet och vi som jobbar fackligt ute på redaktionerna ska ha kritik när det är motiverat. Vi ska känna de höga förväntningarna som våra medlemmar har på oss. Jag kan lova att vi alla, från förbundsledning till klubbstyrelser ute på arbetsplatserna, känner en ständig frustration över att vi inte kan göra mer.
Fackligt engagerade i Marieberg Media har gjort ett enormt – jag menar verkligen enormt – jobb de senaste åren för att förbättra villkor och arbetssituation för sina kollegor. Och de har nått resultat.De har suttit i möten med höga chefer, ställt krav, bråkat och kritiserat – trots att de själva haft en precis lika utsatt situation som alla andra bemanningsanställda. Samtliga är nu uppsagda av Marieberg Media. När ni pratar om facket är det dem ni pratar om.
Så ha gärna höga förväntningar på vad facket kan åstadkomma, men kom ihåg att det krävs arbete och ihärdigt engagemang av oss vanliga anställda, för att facket ska kunna åstadkomma någon som helst förändring. Ni är varmt välkomna att vara med och göra jobbet.
Läs gärna uttalandet om vikariesituationen i Bonnier News som vi samtliga journalistklubbar ställer oss bakom.
https://www.journalisten.se/debatt/bonnier-news-riskerar-en-fortroendekris-bland-sveriges-unga-journalister/
/David Hylander, klubbordförande journalistklubben på Dagens industri och Dagens Samhälle
Hej David och tack för inspel. Klubben på MM har kämpat hårt, men de ni själva i en föredömlig och uppskattad debattartikel beskriver som unga vikarier är just det i förhållande även till de företag som år efter år har bemannat genom MM, som företagen delägt, som företagen haft flera månader på sig att ersätta. Jag vet att klubbarna drivit igenom vissa saker för oss MM:are, men vi har i mycket hänvisats till vår egen tidvis inte ens existerande klubb för grundläggande saker som likvärdiga, lagstadgade villkor. Tillsammans är vi starka, tillsammans med er på dessa företags klubbar hade vi varit ännu starkare. Hoppas vi fortfarande kan vara det.
Håller med David Hylander. Förbundet gav oss bästa tänkbara stöd under uppsägninsgförhandlingarna för oss Mariebergare inom BNLO i våras och jag är trygg i att vi i styrelsen och vi som satt i förhandlingarna som förtroendevalda gjorde allt vi kunde, och lite till. Att arbetsgivaren väljer att agera som den gör, det får stå för dem. Men kom inte och säg att vi fackliga inte försökte.
David Hylander,
Det är inte den lokala fackklubben vi kritiserar utan SJF centralt, för det här är ett strukturellt problem i hela mediebranschen –– som dessutom är mer eller mindre okänt utanför den. Att inte SJF för längesen har dängt näven i bordet och varit berett att t ex gå i strejk för en slutlig och varaktig förändring undandrar sig min fattningsförmåga. Det räcker inte med uttalanden och ständigt nya artiklar, det krävs handling. Fackförbundet måste någon gång lära sig att sätta hårt mot hårt.
Kom ihåg att ingen av de övriga rättigheter som vi åtnjuter på arbetsmarknaden har givits oss till skänks. En del av dem har rentav köpts med våra föregångares blod. Det är en ynkedom, en feghet, att SJF som fackförbund inte exempelvis konsekvent stämt de arbetsgivare som missbrukar LAS för lagtrots eller utövat andra påtryckningar för att få motparten att rätta sig efter spelreglerna.
Eller att ens driva den självklara frågan som en av personerna i artikeln ställer: Vad är det för farligt med att lasa in kompetenta och uppskattade medarbetare?
Vi är många som vill ha en förändring, ut-lasningar och kringgående av andra trygghetsregler gör mig och andra rasande. Förbundet har klubbar och sektioner som gör ett fantastiskt jobb för visstidsanställda. Flera exempel har lyfts här i kommentarerna och förbundets ombudsmän är otroligt kompetenta. Det betyder dock inte att vi är nöjda! I en av kommentarerna ovan nämns ”förbundet centralt”, om man menar förbundsstyrelsen så är det inga andra än förtroendevalda, de flesta aktiva i klubbar och sektioner. I varje avtalsrörelse jag varit med, både som ordförande och delegerad, har villkor för visstidsanställda varit viktiga frågor att driva. I början på 00-talet, några år innan jag blev förtroendevald, tog förbundet ut medlemmar i konfliktåtgärder just för att stoppa ut-lasningarna. Så under rätt förutsättningar går det att strejka för att få in regler i avtalen. Om det är rätt väg att gå i konflikt idag för hårdare skrivningar får den valda avtalsdelegationen diskutera. I delegationen sitter valda förtroendevalda från olika klubbar och sektioner. Än så länge är avtalskraven inte spikade för avtalsrörelsen 2025, men en enig avtalskonferens med ca 75 förtroendevalda beslutade att en av tre prioriterade frågor för avtalsförhandlingarna är just villkoren för visstidsanställda och trygghet i anställningen.
Det nämns att förbundet inte konsekvent stämt arbetsgivare. Förbundet har drivit fall för visstidsanställda till Arbetsdomstolen och finns förutsättningarna gör vi det igen.
Men för den som är visstidsanställd just nu är givetvis frustrationen stor. Extra tufft är det pga alla nedskärningar som ofta innebär vikariestopp eller bara korta inhopp. Bonniers hantering av Marieberg är en katastrof. Vi behöver självklart fortsätta kämpa och försöka hitta nya vägar. Den ilska som finns ska vi använda till kraft för förändring! Jag vet att många vill engagera sig mot ut-lasningarna och jag hoppas fler sluter upp. Personligen är detta frågan som gjorde att jag engagerade mig fackligt, det är en fråga jag kommer jobba med så länge jag är förtroendevald och så länge det finns stöd från medlemmarna att frågan ska prioriteras.
Ulrika Hyllert, förbundsordförande