Gå direkt till textinnehållet

Besvikelse över att USAs frias från skuld vid Palestine-attacken

Reportrar utan gränser är besvikna över att USAs trupper frias från skuld för attacken mot Palestine Hotel i Bagdad där två journalister dödades.

Reportrar utan gränser är besvikna över att USAs trupper frias från skuld för attacken mot Palestine Hotel i Bagdad där två journalister dödades.

Den slutgiltiga amerikanska rapporten om dödskjutningen mot Palestine Hotel menar att de amerikanska trupperna inte “gjort något fel och inte varit vårdslösa”.

I Reportar utan gränsers egen undersökning visar att attacken kunde ha förhindrats om soldaterna i pansarvagnen som öppnade eld mot hotellet fått information från sina överordnade och Pentagon att Palestine Hotel var fullt med journalister. Men deras rapport säger också att attacken “inte var en medveten attack” riktad mot medierna och journalisterna men att den amerikanska militären borde utreda varför bristerna i kommunikationen uppstod.

bryt

I amerikanernas rapport rekommenderas reportrar som inte är “inbäddade” att informera militär och civil personal på plats var de befinner sig under pågående strider. Vilket Reportar utan gränser anser är ett att de flesta av journalisterna på Palestine Hotel hade gjort utan effekt. Pentagon fick till exempel ständiga rapporter från al-Jazira om var deras personal befann sig, ändå bomnades deras Bagdad-kontor och en reporter dödades.

I attacken mot Palestine Hotel dödades två kameramän, José Couso från Spanien och Taras Protsyuk från Ukraina, och tre andra journalister skadades.

bryt

Fortfarande väntar Reportar utan gränser resultaten av USAs undersökningar om hur fyra journalister dött i Irak vid tre tillfällen:

* al-Jazira-journalisten Tarek Ayyoub, dödades när amerikanska plan bombade kanalens kontor den 8 april 2003.

* al-Arabyias team Ali al-Khatib och Ali Abdel, sköts till döds av amerikanska trupper vid en checkpoint, den 18 mars 2003. Militären har tagit på sig skulden för deras död, men menar att det var en olycka.

* Reuters kameraman Mazen Dana, sköts till döds av amerikanska trupper framför Abu Ghraib-fängelset nära Bagdad, den 17 augusti 2003.

jn@journalisten.se

Fler avsnitt
Fler videos