Besparingar väntas efter tidningsköp i Hälsingland

23 december, 2005

Journalistjobb är i fara när Mittmedia köper ut Lars Svender och samlar alla fyra hälsingetidningar under en och samma ägare.

Journalistjobb är i fara när Mittmedia köper ut Lars Svender och samlar alla fyra hälsingetidningar under en och samma ägare.

I centertidningsaffärens kölvatten har Ljusdals Tidningstryckeri genom ägaren Lars Svender sålt sitt 50-procentiga aktieinnehav i Hälsingetidningar AB till Mittmedia.

Därmed samlas fyra hälsingetidningar under Mittmedia som kommer att leta samordningsvinster.

-Att spara är ett naturligt mål efter en affär av den här typen. Omfattningen och vilka områdensom berörs är dock för tidigt att tala om, säger Jan Cahling, koncernchef på Mittmedia.

Kan det handla om färre journalisttjänster?

-Ja det kan det naturligtvis vara.

Tre av de berörda tidningar samarbetar redan i dag: Hudiksvalls Tidning, Hälsinge-Kuriren och Ljusdals-Posten. Tidningen Ljusnan och de övriga kommer att bli föremål för organisationsförändringar, enligt Cahling.

-Som det är nu bevakar ett par av tidningarna vi heläger samma kommun, Söderhamn. Det innebär ju att vi konkurrerar med oss själva, vilket inte ärs särskilt logiskt, säger Jan Cahling.

Han förutspår därför förändringar i både bevakning och annonsförsäljning vad gäller uppdelningen mellan tidningarna.

Samverkansvinster kan ge färre anställda.

Beskedet om köpet mottogs med blandade känslor av personalen på tidningen Ljusnan.

-Framför allt de senaste anställda känner osäkerheten för jobb, medan andra tror att förändringen är nödvändig. För mångfalden är det inte kul att det bara blir en ägare, säger Bengt-Åke Olsson.

De första beskeden om vilka förändringarna blir väntas i januari.

ck@journalisten.se

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies