Gå direkt till textinnehållet

Beslut att stoppa Kaliberintervju ifrågasätts

Sveriges Radios beslut att inte sända en intervju med Linn Ohlsson i Kaliber får hård kritik. Samtidigt ifrågasätts SRs bevekelsegrund.

På onsdagen stoppade Sveriges Radio Göteborgs kanalchef Ylva M Andersson Kaliber från att sända en intervju med frilansjournalisten Linn Ohlsson, vars anställning vid Sveriges Radio just nu är föremål för förhandling i Arbetsdomstolen.

Intervjun var planerad att ingå i ett program om arbetsvillkoren för fastlansar som ska sändas på söndag.

Nu får SR kritik för beslutet.

– Det är anmärkningsvärt att kanalchefen stoppar Kalibers intervju med Linn Ohlsson, säger Ulrika Hyllert, journalistklubbenas ordförande på Sveriges Radio.

− Det är helt fel beslut av SR. De signalerar att public service inte tål att själva bli granskade. Trovärdigheten är avgörande för journalistiken och SR underminerar den för oss alla genom att stoppa intervjun med Linn Ohlsson, säger Jonas Nordling, ordförande för Journalistförbundet.

Ansvarig utgivare Ylva M Andersson anser att det är för tidigt att diskutera beslutet:

− Jag tycker att det är olyckligt att vi diskuterar innehållet i ett program som inte är färdigt än. Lyssna på söndag, och sedan kan vi diskutera allt om programmet, säger Ylva M Andersson.

Samtidigt ifrågasätts ansvarig utgivares bevekelsegrund. Till Journalisten sade Ylva M Andersson på onsdagskvällen att beslutet att stoppa intervjun hängde samman med principen att man i Kaliber inte intervjuar personer som är part i en pågående process.

”Så länge det är en pågående process så lämnar vi det till nyheterna att berätta om. Men när processen är klar så finns det inget som säger att vi inte kan återkomma till det här fallet”, sade Ylva M Andersson i intervjun.

Så Kaliber gör inte intervjuer med personer som är inblandade i pågående processer?

"Nej, det är inte Kalibers uppdrag, det överlåter vi åt nyheterna", svarade Ylva M Andersson på onsdagskvällen.

När Journalisten på torsdagen går igenom Kalibers tidigare sända program finner vi ett antal intervjuer med personer som varit part i pågående processer.

Bara under den senaste månaden har ett antal personer intervjuats trots att de på ett eller annat sätt varit inblandade i en process.

I ett uppföljande inslag om djurrättsaktivism som sändes i Kaliber i december 2011 intervjuas chefen för brottspaningsenheten i Göteborg rörande åtal mot fyra djurrättsaktivister. I tre av åtalen hade inte dom fallit när Kaliber sände programmet.

I ett inslag om företaget Xtravaganza från december intervjuas båda parter inför en domstolsförhandling. När inslaget sändes hade dom inte fallit. I ett inslag om urskogen från våren 2011 intervjuas personer i ett överklagat fall som inte var avgjort.

Ylva M Andersson tycker att det inte går att dra några slutsatser av dessa uppgifter:

– Det går inte att sätta upp publicistiska regler som gäller generellt i varje enskilt fall. I det här fallet som vi diskuterar nu inleddes rättegången i AD på tisdagen och programmet ska sändas på söndag. Det är för färskt i tid och det finns inte tid att analysera och bearbeta. Vi vet inte hur det här fallet kommer att landa och vad det ska illustrera. Jag tycker att det är ett klockrent beslut att inte använda intervjun, det är alldeles för tätt inpå, säger Ylva M Andersson och fortsätter:

– Eftersom vi är väldigt noggranna med alla fakta i Kaliber, det är ju vårt flaggskepp, och vi arbetar med ett line by line-system där varje uppgift kollas och bockas av, så passade den här intervjun inte in. Det är ju egentligen ett beslut som är fattat av den exekutive producenten och så har jag bara sanktionerat det.

Fler avsnitt
Fler videos