Bergfeldt begränsas efter insamling

6 september, 2021

FOTO: Tor Johnsson SVT-profilen Carina Bergfeldt får inte rapportera om Afghanistan eller bistånd, efter att hon startat en insamling till Svenska Afghanistankommittén, SAK.

Det säger SVTs divisionschef Anne Lagercrantz till Medierna i P1.

Programledaren och tidigare USA-korren Carina Bergfeldt, som har en stor följarskara på Instagram, drog i mitten av augusti igång en insamling till förmån för SAKs arbete i Afghanistan. Hon sade då till Expressen att hon är medveten om att hon som public service-anställd ”egentligen inte får tycka någonting om någonting” men valde att strunta i det.

Bergfeldts agerande har debatterats, inte minst internt på SVT där många enligt uppgifter till Journalisten varit upprörda.

”SVT ser inte mellan fingrarna. Det är en medarbetare som har betett sig olämpligt, som själv vet om det, och det får konsekvenser”, tydliggör Anne Lagercrantz nu SVTs hållning i frågan.

Lagercrantz säger att Bergfeldt inte kommer att få rapportera om frågor som rör Svenska Afghanistankommittén, Afghanistan eller bistånd.

I Medierna riktar också Uppdrag gransknings redaktör Axel Gordh Humlesjö kritik mot att Bergfeldt inte ställt upp på intervju med Medierna trots upprepade förfrågningar. Även Journalisten sökte utan framgång Carina Bergfeldt i samband med Afghanistaninsamlingen.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies