Gå direkt till textinnehållet

Bergfeldt begränsas efter insamling

SVT-profilen Carina Bergfeldt får inte rapportera om Afghanistan eller bistånd, efter att hon startat en insamling till Svenska Afghanistankommittén, SAK.

Det säger SVTs divisionschef Anne Lagercrantz till Medierna i P1.

Programledaren och tidigare USA-korren Carina Bergfeldt, som har en stor följarskara på Instagram, drog i mitten av augusti igång en insamling till förmån för SAKs arbete i Afghanistan. Hon sade då till Expressen att hon är medveten om att hon som public service-anställd ”egentligen inte får tycka någonting om någonting” men valde att strunta i det.

Bergfeldts agerande har debatterats, inte minst internt på SVT där många enligt uppgifter till Journalisten varit upprörda.

Annons Annons

”SVT ser inte mellan fingrarna. Det är en medarbetare som har betett sig olämpligt, som själv vet om det, och det får konsekvenser”, tydliggör Anne Lagercrantz nu SVTs hållning i frågan.

Lagercrantz säger att Bergfeldt inte kommer att få rapportera om frågor som rör Svenska Afghanistankommittén, Afghanistan eller bistånd.

I Medierna riktar också Uppdrag gransknings redaktör Axel Gordh Humlesjö kritik mot att Bergfeldt inte ställt upp på intervju med Medierna trots upprepade förfrågningar. Även Journalisten sökte utan framgång Carina Bergfeldt i samband med Afghanistaninsamlingen.

Fler avsnitt
Fler videos