Gå direkt till textinnehållet

”Bedrövligt med alla vittnesmål från kollegor”

Uppropet #deadline visar vidden av problemen i branschen och måste leda till konkreta förändringar, menar Journalistförbundets ordförande.

Jonas Nordling konstaterar att ingen väl blir förvånad över att det finns sexuella trakasserier, sexism och övergrepp även i mediebranschen.

– Det här är ett samhällsproblem som nu visas upp i all dager. Det är för bedrövligt med alla vittnesmålen från kollegor, samtidigt som det är väldigt bra att de kommer.

Trodde du att det var så illa som den bild uppropet ger?
– Man slås av mängden vittnesmål. Samtidigt vittnar det om kraften i det här. Det är positivt att så många nu har nått en gräns att man vill berätta, oavsett vilken typ av diskriminering eller trakasserier det handlar om. Vi får faktiskt fram omfattningen.

Nordling konstaterar att det lokala fackliga arbetet mot trakasserier görs konfidentiellt.

– Det är personärenden som man håller i slutna rum, vilket gör att man inte får den här kicken av att fler vittnar och att man kan lägga strukturella pussel. Metoo har lösgjort en lavin av strukturberättelser som är så värdefulla och som vi aldrig skulle ha uppnått via fackligt arbete.

Vad behöver hända nu?
– Egentligen finns alla verktyg, man behöver inte ändra lagen eller skärpa till arbetsmiljöbestämmelserna, man måste mer fundera på vilka åtgärder som behövs i vardagen på arbetsplatser, så att man får en miljö där man reagerar direkt när man utsätts, eller ser att någon utsätts för härskartekniker. Det ska inte dröja flera år, berättelserna måste komma omgående. Vi måste skapa miljöer så att det blir naturligt. Det gäller inte bara mediebranschen utan samhället i stort.

– Det bästa i det här är att vi måste göra något vettigt av det.  

Fler videos
Fler avsnitt