Barn till lågutbildade äger oftare medieapparater
Rapporten ”Ungar & medier 2015” visar att barns medievanor i stor utsträckning varierar med demografiska faktorer som föräldrars utbildning och inkomst.
Familjens ekonomi är den faktor som mest påverkar om ett barn använder ett specifikt medieslag eller inte. Generellt äger barn i höginkomstfamiljer fler apparater än barn i låginkomstfamiljer. Det visar Statens medieråds nya rapport.
Ett lika tydligt samband finns mellan föräldrars utbildningsnivå och barns medievanor. Det är betydligt vanligare att barn i lågutbildade familjer äger medieapparater än att barn i högutbildade föräldrar gör det. Enligt forskarna bakom studien beror det antagligen på att högutbildade föräldrar medvetet begränsar sina barns tillgång till apparater som smarta telefoner och surfplattor. Undantaget är datorer och surfplattor i ålderintervallet 13-16 år, som det är aningen vanligare att barn till högutbildade äger.
Ewa Thorslund, direktör för Statens medieråd, säger i en kommentar att man anat att skillnaderna mellan barn med olika demografisk bakgrund funnits, men att de i några fall visat sig vara större än man befarat:
– Medan 89% av 9–12-åringarna i de rikaste familjerna har en egen mobil, äger bara 66% av barnen i de fattigaste en. Det ger dem förstås helt olika förutsättningar att kommunicera och informera sig, säger Thorslund.