Gå direkt till textinnehållet

Baris Kayhan: ”Brombergs har agerat fegt”

Journalisten Baris Kayhan som kommer ut med en bok om Södertäljenätverket på Norstedts senare i höst ger sitt fulla stöd till kollegan Ann Törnkvist som fick sin bok om nätverket stoppad av Brombergs förlag.

– Det är tråkigt att hon fått sin bok indraget. Jag förstår hennes ilska, särskilt på de grunderna, säger Baris Kayhan till Journalisten.

– Förlaget har agerat fegt och ska stå upp för yttrandefrihet, i synnerhet när hela deras kommersiella verksamhet vilar på att vi har denna rättighet. Om det är några som ska värna om yttrandefriheten så är det förlagen som tjänar pengar på denna frihet.

Ann Törnkvists bok Följ fucking order skulle ha kommit ut i våras men Brombergs förlag backade den 14 december från utgivningen efter påtryckningar inifrån Södertäljenätverket, vilket Journalisten berättat om.

Annons Annons

Ann Törnkvist utsattes två veckor senare för ett hot från Södertäljenätverkets ledare Bernard Khouri inifrån Kumlabunkern, vilket Journalisten berättat om.

Ann Törnkvist anser att Brombergs agerat aningslöst. Baris Kayhan instämmer i kritiken.

– Förlaget borde ha kalkylerat att de inblandade kan bli lacka, i synnerhet ledaren Bernard Khouri som har en stark vilja att vilja kontrollera allt som rör honom, säger Baris Kayhan.

Han uppger att han inte har utsatts för några påtryckningar från nätverket inför publiceringen av sin bok Nätverket – Södertäljemaffians uppgång och fall som kommer ut i november.

– Ingen som medverkat i boken har fått tillgång till mitt material förutom den sedvanliga rutinen att de jag intervjuat fått veta vilka citat och delvis vilka uppgifter jag använt från intervjuer, åtminstone de intervjupersoner som varit intresserad av det, säger Baris Kayhan.

Baris Kayhan är tidigare medarbetare på Sveriges Radio P4 Stockholm och bevakade rättegångarna mot medlemmarna i Södertäljenätverket. 2013 vann han en Guldspade för sin rapportering om hur pengar från Panaxiahärvan slussades till AIK fotboll.

Fler avsnitt
Fler videos