Gå direkt till textinnehållet

Avtalsförhandlingarna har nått fram till sakfrågorna

Medieföretagens och Journalistförbundet börjar inta sina positioner i avtalsförhandlingarna. På TU-området vill arbetsgivarna ha sifferlösa avtal medan man på tidskriftsområdet vill ha siffror.

Inledningsvis har det tagit tid att komma överens om hur förhandlingarna ska gå till. Journalistförbundet har varit berett att förhandla om ett gemensamt avtal för alla journalister medan Medieföretagen velat förhandla utifrån de gamla avtalsområdena.

Nu har förhandlingarna börjat komma i gång och parterna har tidigare diskuterat sina krav på gamla TU-området och där vill arbetsgivarna i år ha sifferlösa avtal.

– Vi märker att Svenskt näringsliv finns med i bakgrunden, säger Journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom Hulthén. De vill ha sifferlösa avtal och försöker förmå journalisterna att acceptera låga lönenivåer som ska bestämmas lokalt. Det handlar om ideologi och makt.

I onsdags diskuterade parterna anställningsvillkor. Journalistförbundet vill införa förenklade anställningsregler och färre anställningsformer. Förbundet har också lanserat idén om lokala visstidsavtal, något som arbetsgivarna ännu inte reagerat på.

Medieföretagen vill ha obegränsade möjligheter till visstidsanställningar enligt allmän-visstidsmodellen.

– Enligt den modellen skulle man kunna driva företag utan några fast anställda alls, kommenterar Agneta Lindblom Hulthén.

I går redovisade Medieföretagen sina krav på tidskriftsområdet. Där vill arbetsgivarna införa en möjlighet att kunna undanta en femtedel av personalen om mer än 50 personer ska sägas upp.

– Arbetsgivarna vill kunna behålla rätt kompetens, som de själva vill definiera. Vi accepterar vad lagen säger om rätt kvalifikationer, men då handlar det också om att företagen måste se till att sköta sin kompetensförsörjning.

– I det sammanhanget är det intressant att Medieföretagen vill slopa möjligheten för journalister att vidareutbilda sig på Fojo, där personer kan ta egna initiativ till utbildning.

Medieföretagen kräver att de lokala löneförhandlingarna ska ske utan individgarantier, att lägstalönerna ska avskaffas och att alla bedömningar av löneökningarna utöver avtal ska utgå från branschnivå.

Agneta Lindblom Hulthén är förvånad över att motparten på tidskriftsområdet åter vill föra upp upphovsrätten på dagordningen.

– På TU-området har vi ju äntligen fått fred om upphovsrätten och det fungerar bra med lokala avtal.

Det positiva med årets avtalsförhandlingar är enligt Agneta Lindblom Hulthén att de förs i en hyfsad, nästan gemytlig samtalston.

– Vi har också börjat prata sakfrågor medan andra fackförbund inte kommer någonstans och där arbetsgivarna bara upprepar att de vill ha sifferlösa avtal.

Förhandlingarna på MIA/Eter- och SRAO-områdena har ännu inte inletts.

Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler
Fler avsnitt