Avskedad blev uppsagd

11 mars, 1999

FACKLIGT Den journalist på nyhetsbyrån Direkt som misstänks för insiderbrott fick omedelbart avsked.

FACKLIGT Den journalist på nyhetsbyrån Direkt som misstänks för insiderbrott fick omedelbart avsked.

Nu säger arbetsrättsexperten Toivo Öhman att enbart misstankar om brott inte säkert är grund för avsked.

Det var den 22 februari det blev offentligt att Securitas skulle köpa säkerhetsföretaget Pinkerton. Värdet på bolagets aktier steg genast med 70 procent.

Några dagar tidigare hade 60 000 Pinkertonaktier köpts från Sverige.

En ekonomijournalist på Direkt misstänks ha tipsat några anhöriga om affären innan den offentliggjordes och på så sätt tjänat stora pengar.

När misstankarna uppdagades skickade ledningen för Direkt ut ett pressmeddelande där det stod att journalisten ”avskedades med omedelbar verkan”.

– Avsked förutsätter att arbetsgivaren kan visa att personen i fråga begått brott, framhåller advokat Toivo Öhman som specialiserat sig på arbetsrättsfrågor.

Den som avskedas tvingas lämna arbetsplatsen genast och får inte heller någon uppsägningslön.

– Arbetsgivare väljer ofta att avskeda istället för att stänga av någon i avvaktan på utredning, uppger Toivo Öhman.

Nu tycks det som om ledningen för Direkt ångrar sitt första snabba beslut. Trots beskedet i pressmeddelandet säger chefredaktören Mats Gerentz i dag:

– Han blev uppsagd. Jag vill inte kommentera det ytterligare.

Gerentz framhåller att frågan om brott inte varit avgörande.

– Journalisten har berättat för mig vad han gjort. Det är tveklöst så att han brutit mot våra interna regler, till exempel mot förbudet att göra korta aktieaffärer.

Nyhetsbyrån Direkt ägs av Bonniers och förser bland annat börsens aktörer med kurspåverkande information. Den aktuella personen, som inte är med i SJF, har i rapporteringen kallats journalist. I själva verket har han ekonombakgrund och hade bara arbetat på Direkt i sex månader.

Reglerna för ekonomijournalisters egna aktieaffärer skiljer sig mellan redaktionerna.

– Jag är förvånad över att man inte har enhetliga regler. Jag kommer att ta upp frågan i Pressens Samarbetsnämnd för att försöka utforma gemensamma riktlinjer, säger Lilian Ottosson, ordförande i Yrkesetiska nämnden vid SJF.

Ottosson anser att ekonomijournalister ska låta bli att spekulera på börsen.

– Det kan lätt uppkomma misstankar om att man skriver för egen vinning, även om så inte är fallet.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies