Gå direkt till textinnehållet

Avgörande slag

Som vi berättade i förra numret blåser Dagens Nyheter till strid mot sina frilansande medarbetare. Från och med den 1 december kommer DN att publicera texter och bilder i digital form – till exempel på nätet.

Som vi berättade i förra numret blåser Dagens Nyheter till strid mot sina frilansande medarbetare. Från och med den 1 december kommer DN att publicera texter och bilder i digital form – till exempel på nätet. Detta utan möjligheter för den tveksamma frilansen att säga nej – i varje fall inte om hon vill fortsätta samarbetet med Sveriges största morgontidning.

DN-ledningens beslut är inte bara provokativt, det är fräckt och ytterst respektlöst mot de fria yrkesmänniskor, vars försörjning och framtid helt och hållet avgörs av upphovsrätten.

“Upphovsrätten är på sikt avgörande också för alla anställda journalister”

Självklart handlar det om pengar, ett vidareutnyttjande av frilansmaterial, ska givetvis kosta. Precis som en musiker eller författare får ersättning om nya upplagor trycks eller om konstverket sprids vidare – till exempel via radio eller ett bibliotek – ska en frilansjournalist få ekonomiskt utbyte av vidarespridningen.

Men än mer handlar det om möjligheterna för frilansen att kontrollera hur en text eller bild används. Denna så kallade ideella rätt är oerhört betydelsefull för den som bygger hela sin yrkesverksamhet på trovärdighet och tillit. Tappar man på detta sätt kontrollen över sitt eget skapande, riskerar man också oönskade publiceringar med stor skada som följd.

Detta bryr sig DNs chefer inte om. De har tröttnat på motparternas krav på kontroll och ekonomisk ersättning, och säger sig nu vilja testa lagen. Man har lämnat förhandlingsbordet och rustat sig för strid.

Och strid lär det bli – Journalistförbundet, Alis, BLF och ytterligare några motparter, är eniga – DNs försök måste stoppas. Striden kan bli hård, men är livsviktig för den växande skaran frilansmedarbetare.

Men inte bara för dem. Upphovsrätten är på sikt avgörande också för alla anställda journalister. Billiga frilansar frestar redaktionsledningarna till att lägga resurser på honorar i stället för på fast personal. Och resultatet av slimmade redaktioner känner vi väl till – utslitna medarbetare, men också sämre journalistik.

Därför är den strid som nu står för dörren ett gemensamt intresse för alla journalister. Förlorar vi detta slag, är hela kriget förlorat.

Fler avsnitt
Fler videos