Gå direkt till textinnehållet

Avgångsvederlag ska lösa SvDs kris

Trots bistra tider och hårda sparbeting kan Svenska Dagbladets journalister slippa uppsägningar. Det stod klart i torsdags då journalistklubben och tidningsledningen blev klara med en uppgörelse. – Vi har gjort upp om ett generellt erbjudande om sex månaders avgångsvederlag, säger journalistklubbens ordförande Klas Tägil.

Trots bistra tider och hårda sparbeting kan Svenska Dagbladets journalister slippa uppsägningar. Det stod klart i torsdags då journalistklubben och tidningsledningen blev klara med en uppgörelse.

– Vi har gjort upp om ett generellt erbjudande om sex månaders avgångsvederlag, säger journalistklubbens ordförande Klas Tägil. Kollegerna har tid på sig till den 9 oktober att ta ställning till erbjudandet.

Redaktionsledningen har emellertid möjlighet att neka vederlag till medarbetare som man är angelägen om att behålla.

Förhoppningen är att ingen ska behöva gå

Tidigare har aviserats att 33 journalister skulle få gå. Tägil säger nu att det under alla omständigheter rör sig om ett mindre antal.

Om tillräckligt många är intresserade av vederlag behöver ingen sägas upp.

– Jag bedömer det som att det intresset finns, säger Klas Tägil.

Enligt SvDs informationsansvarige Roger Andersson återstår, om man räknar bort vakanta tjänster och vikariat som går ut, åtta fasta tjänster som måste bort. Det räcker alltså om åtta nappar på erbjudandet för att uppsägningar ska kunna undvikas.

Totalt ska antalet journalisttjänster minskas från 179 till 164,5.

Enligt uppgift tänker sig SvD att kunna spara pengar genom att ta med i beräkningen att folk är tjänstlediga eller sjukskrivna. Dessa tjänster kommer emellertid inte att dras in.

I uppgörelsen ingår också vikariestopp tills vidare.

Klubben är mycket nöjd

Journalistklubben är mycket nöjd med uppgörelsen.

– Det är betydligt bättre att folk frivilligt kan säga upp sig och få vederlag än att de skulle bli uppsagda, säger Klas Tägil.

– Det här innebär att Svenskan kan fullfölja sin 120-åriga tradition att inte behöva säga upp journalister med företagets dåliga ekonomi som orsak, säger Roger Andersson.

hl@sjf.se

Fler videos
Fler avsnitt