Gå direkt till textinnehållet

Årets bild kan få konkurrens

Kvinnliga fotografer har tröttnat på den manliga dominansen och har planer på att skapa ett alternativt Årets bild dit endast kvinnor får skicka in sina bilder.

Kvinnliga fotografer har tröttnat på den manliga dominansen och har planer på att skapa ett alternativt Årets bild dit endast kvinnor får skicka in sina bilder.

27 fotografer har nominerats till Årets bild. Vilka som vinner de olika prisen avslöjas den 4 mars. Men en sak är säker: det blir ingen kvinna. Samtliga 27 nominerade är män.

Av de 35 kvinnliga fotografer som skickade in bilder blev ingen nominerad.

Annons Annons

Frilansfotografen Frida Hedberg anser att juryn sitter fast i ett traditionellt sätt att se på bilder och inte är öppen för ett annorlunda bildspråk. De nominerade bilderna är ofta dramatiska från något krigshärd.

– Danska fotografer har gott rykte runt om i världen och prisas internationellt. Det beror på att deras jury väljer annorlunda bilder, lite mer spännande bilder med ett nytt bildspråk. Liknande bilder publiceras även i Sverige. Felet är bara att de aldrig blir nominerade. Så länge som inte juryn för Årets bild i Sverige släpper in liknande bilder kommer danskarna att vara bättre.

Nätverket Brudarna, som har 120 medlemmar, bildades för två år sedan efter att en jurymedlem vid prisutdelningen av Året bild förklarat bristen på nominerade kvinnliga fotografer med att kamerorna är tunga.

Nätverket har sedan dess arbetat aktivt för att lyfta fram kvinnliga fotografer. De har föreslagit en ändring av kategorierna i tävlingen och uppmuntrat kvinnor att skicka in sina bilder.

Från att det endast varit åtta kvinnliga fotografer som lämnat in bilder 2002 lyckades nätverket få 37 att delta året därpå. Sex kvinnliga fotografer nominerades. Emelie Asplund tog Årets porträttbild och Lovisa Kiwan Thuresson blev Årets TV-fotograf.

Årets bild 2004 uppfattar nätverket som ett stort bakslag.

– Många är uppgivna och tycker inte att det är någon idé att skicka in bilder. Det är ändå alltid samma namn som nomineras. Jag och några till vill därför skapa ett alternativt Årets bild, säger Frida Hedberg.

pj@journalisten.se

Fler avsnitt
Fler videos