Gå direkt till textinnehållet

Antikrundan sänkte Mediemagasinet

Publiksuccén för SVTs Antikrundan har fått konsekvenser för samhällsmagasinen Faktum och Mediemagasinet, som går samtidigt i SVT 2. Mer än hälften av Faktums publik har försvunnit sedan hösten, medan Mediemagasinet tappat en tredjedel.

Publiksuccén för SVTs Antikrundan har fått konsekvenser för samhällsmagasinen Faktum och Mediemagasinet, som går samtidigt i SVT 2. Mer än hälften av Faktums publik har försvunnit sedan hösten, medan Mediemagasinet tappat en tredjedel jämfört med förra våren.

– Antikrundan i SVT1 sopade mattan både med oss och TV4, säger Mediemagasinets redaktör Sophia Djiobaridis.

Regionchefen på SVT Göteborg, Mette Friberg, anser att fem procents andel av tittarna är ett rimligt mål för ett sådant program. I vår har snittet snarast varit runt två procent, eller 202 000 tittare – jämfört med 328 000 i fjol.

– Jag tycker att programmet sänts på fel tid. Nu går det på en tid då exempelvis många småbarnsföräldrar lägger sina barn, säger hon.

Men även hon tror att den största anledningen till de låga tittarsiffrorna är att SVT1 samtidigt sänder Antikrundan.

– Det drabbar både Mediemagasinet och Faktum.

Antikrundan har i år haft två miljoner tittare i genomsnitt. De veckor som Antikrundan sänts har Mediemagasinet haft mellan 120 000 och 250 000 tittare. Enda gången som det inte var Antikrundan, utan ishockey istället, steg Mediemagasinets publik till 320 000. Faktum hade i höst ett tittarsnitt på 427 000, men i vår har tittarsiffrorna minskat till 175 000.

bryt

Mediemagasinets redaktör Sophia Djiobaridis slutar efter det sista programmet i vårens omgång som sändes i torsdags. När en ny serie om åtta program återkommer i höst, blir det med en ny redaktör.

– Det är ett slitsamt jobb och jag funderade redan inför den senaste omgången på att hoppa av, säger hon.

Det är ännu inte klart vilka nya arbetsuppgifter hon får.

Vårens omgång av Mediemagasinet har fått en hel del kritik, bland annat för formen, framför allt i premiärprogrammet om kvällspressen.

– Vi har i flera år förgäves försökt diskutera arbetsmetoder med kvällspressen. Satiren var ett sätt att ta upp frågan, trots att den andra parten var ovillig.

När Journalisten når Sophia Djiobaridis sitter hon och skriver en inlaga till Granskningsnämnden för radio och TV. Mediemagasinet har anmälts till GRN av en reporter på Aftonbladet.

hl@journalisten.se

Fler avsnitt
Profilen

”Jag kan ingenting om robotar och missiler, men jag kan kultur”

För Edgar Mannheimer är det kulturen och historien som ger bäst förståelse för konflikterna i Mellanöstern.
Fler profiler
Annons

Senaste numret