Annica Grimlund prisas av Utgivarna

16 november, 2018

Tidningschefen som avgick i protest mot förändringarna på Lärarförbundets tidningar tilldelas Mommapriset – årets utgivare – av organisationen Utgivarna.

Mommapriset delas ut av branschorganisationen Utgivarna till en person som tar sitt publicistiska ansvar, säkerställer ett fritt meningsutbyte och en allsidig upplysning – en person som lyfter fram Sveriges unika system med ansvarig utgivare. Tidigare pristagare är Thomas Mattsson, Anna Lith och Daniel Poohl.

I år tilldelas priset alltså Annica Grimlund, som fram till i januari var chef för Lärarförbundets tidningsavdelning. Hon avgick då i protest mot förbundets förändrade syn på tidningarnas oberoende ställning.

”Hon tog fighten för journalistiken. Med kraft och pedagogik har Annica Grimlund gett en lektion i vad en riktig tidning är, betyder och behöver – redaktionellt oberoende och en publicist som är ansvarig utgivare. Det gagnar såväl läsaren som demokratin”, skriver juryn i motiveringen.

– Jag är väldigt stolt över priset och över att jag får det just av Utgivarna, en organisation som stödjer det jag försökt kämpa för det senaste året. Jag är glad att få en bekräftelse på att jag gjort något bra, eftersom jag ofta känt mig jättejobbig, som någon slags rättshaverist, säger Annica Grimlund till Journalisten.

– Det känns också bra att hoten som ansvarig utgivarskapet ställs inför på olika håll nu blir uppmärksammade. Pressfriheten inskränks i Ungern, Polen, Italien. Efter det som hänt här hemma tänker jag att vi inte ska ta något för givet. Precis som vi har tagit demokratin för given, har jag tidigare tagit för givet att ansvarig utgivarskapet aldrig kan bli ifrågasatt. Det behövs en samlad kraft mot de här tendenserna, i tid.

Journalisten har återkommande rapporterat om krisen på Lärarförbundets tidningar. Läs Johannes Nessers intervju med Annica Grimlund från oktober. I slutet av oktober tog Lärarförbundets kongress upp förändringarna på tidningsavdelningen. Det ledde till att kongressen fäste i skrift att journalisterna på förbundets tidningar är fria att granska Lärarförbundet.

Mommaprisets jury består av Kerstin Brunnberg, Karin Olsson, Tobias Regnell, Daniel Sandström och Anna Rastner.

Margareta Momma (1702–1772) som gett namn åt priset var en av Europas första kvinnliga redaktörer och utgivare. Hon tog strid mot tidens rådande ordning och framförde ”avancerade åsikter i upplysningstidehvarfvets anda”.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies