Gå direkt till textinnehållet

Anne Lagercrantz: ”Jag önskar att konstruktiv journalistik vinner mark”

SVTs divisionschef Anne Lagercrantz önskar att konstruktiv journalistik vinner mark under medieåret 2023.

Vad händer ­medieåret 2023? 
– Vi inser att den höjda nyhetsintensiteten är kvar för att stanna efter tre år med pandemi, krig och val. Redaktioner organiserar sig för att möta ett konstant förhöjt nyhetsläge. Fotbolls-VM i Quatar har oåterkalleligt visat att sport och politik inte går att skilja åt och kontroversiella politiska frågor får framöver ett större utrymme i samband med större sportevenemang. Bistra tider väntar landets redaktioner och kostnadstrycket leder till att många, inklusive SVT, måste spara. Höjda kostnader för papper och distribution slår också tyvärr hårt mot redan utmanade printupplagor.  

… och om du får önska? 
– Jag önskar att konstruktiv journalistik vinner mark. Vi människor är förbluffande bra på att hitta vägar fram och lösningar även i mörker, krig och ekonomisk oro. Berättar vi inte också om lösningar ger vi inte en sann bild av världen, och vi riskerar dessutom att människor stänger av och undviker nyheter. Det handlar inte om att skönmåla utan att nyanserat och kritiskt ge flera perspektiv. 

– Jag önskar mig ännu bättre bevakning av Rysslands illegala krig, av utvecklingen i Kina och av klimatkrisen. 

Annons Annons

– Och jag vägrar sluta tro på ett bättre debattklimat och önskar att människor – för att låna ett ord från Gift vid första ögonkastet ”snälltolkar” varandra, i stället för att medvetet missförstå avsikter. 

Fler avsnitt
Fler videos