Amedia skänkte tryckerier till Muratov – nu tar Putin över dem

19 september, 2023

Norska Amedia gav bort sina tryckerier i Ryssland till Novaja Gazetas chefredaktör Dmitrij Muratov. Nu har de exproprierats av ryska staten.

Den norska a-presskoncernen Amedia, som också är delägare i svenska Bonnier News Local, ägde fram till förra året totalt sex tryckerier i fem olika ryska städer. Efter den ryska invasionen i Ukraina skrevs värdet av dem ned till noll och ledningen försökte avyttra dem.

I april 2022 skänktes tryckerierna till fredspristagaren Dmitrij Muratov, chefredaktör för den oberoende tidningen Novaja Gazeta.

Efter att ha stämplats som ”utländsk agent” avgick Muratov som chefredaktör för två veckor sedan. I går måndag togs tryckerierna över av ryska staten, genom ett presidentdekret från Vladimir Putin. Det rapporterar Reuters.

Amedias tryckerier har använts för att trycka Novaja Gazeta, men printupplagan upphörde under förra året bland annat eftersom tidningens medielicens drogs in av ryska staten.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Axel Andén. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies