Gå direkt till textinnehållet
Flammans chefredaktör Leonidas Aretakis.
Foto: Tor Johnsson

Döms för hot mot chefredaktörer – anklagade dem för Israelkramande

En man döms till dagsböter för att ha hotat chefredaktörerna Leonidas Aretakis på Flamman och Andreas Gustavsson på Dagens ETC.

Det var för ett drygt år sedan mannen skrev i ett inlägg på X, tidigare Twitter: Kom ihåg att man hängde en journalist i Nürnberg för vad han skrev i sin tidning. När vi säger att alla som varit inblandade i Israelkramandet och attackerna mot Gaza borde hängas i enlighet med Nürnbergprinciperna, då pratar vi om er också @LAretakis och @a_gustavsson

Han döms nu i Södertörns tingsrätt för olaga hot med påföljden villkorlig dom och 40 dagsböter à 190 kronor, vilket Dagens Nyheter var först att rapportera om. Enligt domen är straffskalan på fängelsenivå motsvarande en månads fängelse eftersom hotet riktats mot två journalister, men mannen är tidigare ostraffad och domen blir därför villkorlig. Han ska också betala skadestånd på 8 000 kronor till både Andreas Gustavsson och Leonidas Aretakis.

– Det känns som en lättnad. Det visar att det finns en gräns för vad man får skriva till journalister och andra människor, säger Leonidas Aretakis till Journalisten.

– Det här var ett år sedan, men stämningen i sociala medier är inte direkt bättre nu. Jag har varit med om rätt mycket ändå, när man diskuterar SD eller kritiserar Erdogan, men det här stack ändå ut i hur explicit, våldsamt och direkt riktat mot oss det var, just för det vi hade skrivit i våra tidningar. Man ska inte behöva se sig över axeln för att man gör sitt jobb. Så det kändes viktigt att markera.

Du kritiseras som Flammans chefredaktör för att vara ”Israelkramare” – kommentar?

– Det är absurt. Vi har publicerat så många texter om Israels krigsbrott att de ligger i kö. Vi kritiserar ständigt ockupationen, bosättningarna, folkrättsbrotten. Det är inte det som irriterat en viss del av vänstern, utan att vi också har nämnt antisemitism eller att vi har beskrivit 7 oktober som ett terrordåd mot civila, säger han.

Tingsrätten skriver i domen att i vissa fall kan ”till synes hotfulla yttranden inom ramen för till exempel en politisk debatt uppfattas som tillåtna – om än tillspetsade, provocerande eller polemiska – inlägg. Det nu aktuella X-inlägget kan till sitt innehåll svårligen tolkas som en kommentar i en diskussion om mediers ansvar. Det är istället ett adresserat hot riktat mot de två målsägandena. Gränsen för straffbart hot är således passerad.”

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Profilen

”Jag kan ingenting om robotar och missiler, men jag kan kultur”

För Edgar Mannheimer är det kulturen och historien som ger bäst förståelse för konflikterna i Mellanöstern.
Fler profiler
Annons

Senaste numret