Gå direkt till textinnehållet

”Alla undrar vad som händer i Linköping”

Nio skjutningar på ett halvår har skakat Linköping. Corren nyhetsbevakar hårt – och fördjupar. ”Det är svårt att göra några andra ämnen just nu; det är det här alla på stan pratar om”, säger specialreportern Albin Wiman.

Albin Wiman är specialreporter på Östgöta Correspondenten och en av flera reportrar på Corren som bevakat skjutningarna på plats. Efter den senaste skjutningen, nu i veckan, liverapporterade han från brottsplatsen från 04.30 morgonen efter.

Vad är det som händer i Linköping?
– Det är en fråga som ganska många ställer sig. Sedan april har det skett nio skjutningar, varav fyra blivit mord. Det har framför allt varit i utsatta områden, Skäggetorp, Berga, Ryd och nu Lambohov, men det har även skett en skjutning inne i stan mitt på dagen. Det spekuleras ganska fritt om vad som ligger bakom det här, men inget säkert svar finns än, säger Albin Wiman.

Det är inte fastslaget att det är gängkriminella?
– Enligt polisen har flera inblandade haft gängkopplingar, men motiv har varit ganska oklart. Vi på redaktionen har också försökt se tydliga samband, men det är svårt.

Hur bevakar ni det här?
– Tyvärr har det blivit en ny rutin: när en skjutning skett vet vi vad vi ska göra, precis vilka delar som behövs för en fullödig bevakning. Det handlar om att vara ute på platsen och prata med så mycket människor som möjligt, samtidigt sitta inhouse och söka information om de inblandade. Sedan börjar ett lite svårare arbete, att hitta vad som ligger bakom.

Hur stort är läsarintresset?
– Jättestort. Vi har väldigt bra siffror på Corren.se, många har också tecknat prenumeration. Alla vill veta: vad är det som händer i Linköping? Det har funnits gängkonflikter i många år, men det vi sett de senaste månaderna liknar inget vi sett förut. Det vittnar alla Linköpingsbor om.

Du var på plats i Lambohov i gryningen dagen efter den senaste skjutningen?
– Jag och en kollega blev uppringda av chefredaktören på natten, vi var på plats halv fem.

Vad mötte ni där?
– I gryningen var det jättelugnt, det var stora avspärrningar och polisens tekniker var där och jobbade. Men under morgonen kom allt fler. Mordet skedde vid en stor gata där det passerar många. Lambohov är ett på vissa sätt utsatt område, men där bor också många barnfamiljer. Precis vid mordplatsen ligger en låg- och mellanstadieskola, många föräldrar och barn kom cyklande förbi vid åttatiden på morgonen. Många uttryckte sorg, rädsla, frågor: vågar jag gå ut?

Hur mycket resurser lägger ni på skjutningarna?
– Jättemycket. Några av oss har jobbat mer med det än andra. Men när det händer är drygt halva redaktionen inblandad, i det initiala skedet.

Albin Wiman är en av flera specialreportrar på Corren, som har till uppgift att göra fördjupande journalistik.

– I vår grupp är det mycket fokus kring de här händelserna. Det är svårt att göra några andra ämnen just nu; det är det här alla pratar om: på stan, bland mina kompisar, på redaktionen.

Albin Wiman har till exempel skrivit om människor som drabbas i andra hand av skjutningarna.

– Det är inte bara offrets anhöriga som påverkas, utan också ett helt samhälle. Jag pratade bland annat med en Ica-handlare i Berga som tappat 20 procent av sin omsättning sedan senaste skjutningen i augusti. Folk vågar inte gå och handla.

En kollega till honom har gjort en stor granskning av den man som blev skjuten i Skäggetorp och hans väg till att få den position han hade i Bandidos.

– Vi går på så många olika spår som möjligt. Samtidigt är det svårt tycker jag att få en fullödig bild. En publicering kan bara visa små utdrag av verkligheten, det pratar vi ganska mycket om på redaktionen. Det är ett väldigt komplext ämne, säger Albin Wiman.

Fler avsnitt
Fler videos