Gå direkt till textinnehållet

”Alla i teamet fick tårar i ögonen”

Fallet Kevin är en av de nominerade i klassen Årets avslöjande. Ett avslöjande som inte bara fick tittarna att gråta, utan även de som arbetade med dokumentären fick tårar i ögonen, berättar Dan Josefsson.

Så särskilt imponerad över nomineringen är kanske inte Dan Josefsson, men desto mer stolt över dokumentären om Kevin.

Särskilt lyfter han fram Anna Nordbecks sätt att få poliserna att öppna sig i dokumentären.

Ja, hur gjorde du det?
– Jag tror egentligen att det handlar om att jag lyssnade och på riktigt ville höra deras berättelse. När jag ställer mina kritiska frågor gör jag det på ett mjukt sätt. Och så känner jag av dynamiken. Om frågan landar fel så att den kan sabba relationen så tar jag tillbaka den och frågar om något annat. För vi behöver ju den andra sidan bästa argument, säger Anna Nordbeck som verkar avsevärt gladare över själva nomineringen än sin kollega.

Annons Annons

– Ja, det är hedrande och jätteroligt. Vi vet också att vi med den här dokumentären nått helt nya målgrupper via sociala medier.

Dan Josefsson tar upp att ett problem med dokumentären är att familjen inledningsvis hade källskydd. Det innebar att vissa frågor inte kunde ställas utan att röja deras identitet. Han har stor respekt för hur familjen hanterat det som hände Kevin.

– Arbetet med dokumentären har varit omtumlande. Alla inblandade har vid något tillfälle blivit tårögda vid redigeringen av materialet.  Den här familjen består av verkligt fina människor, men ändå tillhör ändå de en kategori som kan råka ut för rättsskandaler. Det här hade inte kunnat hända vem som helst. De står utan utbildning och är sårbara, ändå har familjen en sådan enastående sammanhållning och jag tror att det är det som räddat dem

– Jag har inte mött ett uns av bitterhet hos dem trots vad de fick vara med om. Det är en mjuk och kärleksfull familj och det tror jag att alla tittare också kände. Jag är väldigt nöjd med slutet av dokumentären, där de är tillsammans, säger Dan Josefsson.  

De nominerade för Fallet Kevin är Dan Josefsson, Anna Nordbeck, Johannes Hallbom och Jakob Larsson på SVTs Dokument inifrån.

Åsa Erlandsson nominerades i klassen Årets berättare för sin bok om Skolattentatet i Trollhällan:"Det som aldrig fick ske."

Du har fått enormt uppmärksamhet för din bok, hade du räknat med det?
– När jag fick fram allt mer egna uppgifter, så insåg jag att det skulle bli rubriker. Men att bli nominerad till Årets berättare hade jag aldrig trott. När Stefan Mehr ringde trodde jag att de skulle sälja på mig någon prenumeration av Tara eller nåt. Nomineringen innebär att boken blir mer än bara en snabb nyhet, den kommer att kunna leva längre. Just den här kategorin är också särskilt kul, för berätta det är vad jag har gjort och velat göra i hela livet.

 

Fler avsnitt
Fler videos