Aftonbladets medarbetare agentstämplad av Ryssland

23 augusti, 2021

Aftonbladet kulturs frilansmedarbetare Dimitrij Velikovskij hamnade i fredags på Rysslands ökända lista över så kallade ”utländska agenter”.

Listan över oberoende medier och journalister som stämplas som ”utländska agenter” har vuxit det senaste året. I april svartistades den lettiska nyhetssajten Meduza och ryska Pasmi.

CPJs programkoordinator för Europa och Centralasien krävde då att ryska myndigheter måste sluta trakassera oberoende medier.

– Om lagen inte dras tillbaka eller omedelbart reformeras i grunden hotar den att tysta de få kvarvarande oberoende rösterna i Ryssland, sade CPJs Gulnoza Said.

Aftonbladet rapporterar nu att tidningens kulturfrilansmedarbetare Dimitrij Velikovskij sedan i fredags finns på listan. Att stämplas som ”utländsk agent” innebär i sig inget yrkesförbud, men medierna på listan tvingas följa ett byråkratiskt tungrott regelverk för att få fortsätta verka. De måste också publicera en varningstext i versaler vid varje publicering. Att bryta mot regelverket kan ge två års fängelse.

”Den diaboliska lagen trycker ett putinistiskt pekfinger rakt mot journalistikens svagaste punkt – finansieringen. Att publicera personerna på listan innebär att din egen publikation kan listas, bötfällas eller bli bannlyst. Stämpeln är smittsam. Den som fått pengar från en listad arbetsgivare kan själv listas och i sin tur sprida smittan vidare”, skriver Aftonbladets kulturjournalist Marin Aagård idag.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies