Gå direkt till textinnehållet

Aftonbladet: Vi hade fel person på förstasidan

I dagens tidning medger Aftonbladet att tidningen på sin förstasida i går visade fel person som den som gripits av polisen misstänkt för mordet på Anna Lindh.

I dagens tidning medger Aftonbladet att tidningen på sin förstasida i går visade fel person som den som gripits av polisen misstänkt för mordet på Anna Lindh

På förstasidan och över större delen av sidorna 6-7 i gårdagens tidning visade Aftonbladet bilder på hur en person i svart träningsoverallsjacka sitter i en polisbil. “Polisens misstänkte mördare” lyder rubriken på förstasidan. Samtliga andra bilder på den gripne 35-åringen visar dock en person med helt andra kläder.

Under gårdagen hävdade Aftonbladet först att den person tidningen fotograferat var den gripne, men på eftermiddagen backade tidningen och erkände att man begått ett allvarligt misstag. Bilden togs också bort från den senare upplagan.

– Vi var inte på plats vid gripandet. Vi stod och bevakade polishuset och tog bild på när den här personen fördes in i huset. Vi visade sedan bilden för vittnen som varit på East End Company och fick bekräftat att det var rätt person. Vi gjorde då bedömningen: vi kör. Men det var fel, konstaterade Aftonbladets redaktionschef Niklas Silow i radions Studio Ett i går.

I dagens tidning skriver chefredaktören Anders Gerdin i en mindre artikel längst ned på sidan 12 att det var fel person på bilden.

– Aftonbladet beklagar och ber mannen på den publicerade bilden om ursäkt, skriver Gerdin.

Mannen på bilden var ett av de vittnen som togs in för förhör. Dagens Nyheters fotograf Jonas Lindkvist, som var på plats vid gripandet, beskriver händelseförloppet så här:

– Direkt efter gripandet och bortförandet av den misstänkte gick polisen ut på polisradion med ett allanrop där man förklarade att den för mordet misstänkte var gripen Tio minuter senare kommer två civila poliser gående med en man i 30 årsåldern iförd svart adidasjacka och tar in honom i en annan civil polisbil. Jag fotograferade även detta omhändertagande och vad jag ser har personen inte ens handfängsel. Med största sannolikhet är detta en av kompisarna som togs in till förhör men senare släpptes.

Fler avsnitt
Fler videos