Gå direkt till textinnehållet

Aftonbladet klandras för bristande genmäle

Aftonbladet gav inte ett kritiserat nöjespalats tillräcklig möjlighet att bemöta anklagelser som framfördes i en rad debattartiklar. Därför klandras tidningen av PON.

I ett antal debattartiklar på Aftonbladets kultursida under december 2010 och januari 2011 anklagades ett nöjespalats i Stockholm för att anlita och utnyttja papperslösa. Företaget anmälde Aftonbladets publiceringar till PO. Företagets VD ansåg bland annat att företaget inte fått bemöta anklagelserna på ett rimligt sätt.

Pressens opinionsnämnd konstaterar i sitt beslut att en tidning enligt de pressetiska reglerna ska vara generös med bemötanden och att ett genmäle ska publiceras så att de som läst de ursprungliga uppgifterna kan ta del av det.

Men Aftonbladet publicerade bara företagets genmäle på nätet, trots att ursprungsartikeln gått i både papperstidning och på nätet. Anmälaren har enligt PON heller inte fått möjlighet att bemöta uppgifter när debatten fortsatte. Aftonbladet klandras därför för att ha åsidosatt god publicistisk sed.

PON delar dock inte POs bedömning att tidningen också bör klandras för att den inte redogjorde för utgången av en utredning gjord av PEN, vars slutsats talade för den utpekade nöjesplatsen.

Fler avsnitt
Fler videos