Advokater som försvarar journalister flyr Ryssland

7 december, 2021

Journalisters försvarsadvokater ny måltavla för den ryska säkerhetstjänsten.

Den ryska säkerhetstjänsten FSB pressar det ryska advokatsamfundet att vidta disciplinära åtgärder mot advokater som försvarar journalister. Flera advokater har också klassats som ”utländska agenter”. Det uppger Reportrar utan gränser.

Jevgenij Smirnov är en av de försvarsadvokater som nu lämnat Ryssland på grund av förföljelsen. Han försvarar bland andra journalisten Ivan Safronov som är åtalad för landsförräderi för att han, enligt FSB, ska ha samlat in information om Rysslands militär på uppdrag av ett Natoland. Smirnov flydde till Georgien i slutet av november och är efterlyst av FSB.

Jevgenij Smirnov var fram till i somras ordförande i Komanda 29, en koalition mellan advokater och journalister som försvarar yttrandefriheten i Ryssland. Organisationen upplöstes i juli efter att fyra advokater klassats som utländska agenter.

– Metoderna som används mot dessa advokater är till för att sätta press på journalister som de försvarar, isolera journalisterna och avskräcka andra från att bistå dem, säger Jeanne Cavelier, Reportrar utan gränser, i en kommentar.

Journalisten TV

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies