Gå direkt till textinnehållet

Åbojournalister anmäler sin egen chefredaktör till Opinionsnämnden

Den finska tidningen Åbo Underrättelsers (ÅU) chefredaktör Tom Simola valde att stoppa publiceringen av en artikel om en lokalpolitiker. Nu har journalisterna valt att anmäla honom till Opinionsnämnden för massmedier.

– Vi grundar vår anmälan på att vi vill att Opinionsnämnden för massmedier reder ut vad som hände i den här sakfrågan. Det var inte ett lätt beslut att ta men vi vill veta vilken publicistisk grund som låg bakom beslutet att stoppa artikeln, säger huvudförtroendepersonen Annina Suominen till Svenska Yle.

Artikeln det handlar om är en uppföljning på en tidigare granskning av Vänsterförbundets lokalpolitiker i Åbo.

Enligt Annina Suominen har journalisterna frågat chefredaktören Tom Simola på vilka journalistiska grunder beslutet togs, men inte fått ett uttömmande svar.

Annons Annons

Chefredaktören Tom Simola uppger för Svenska Yle att det är bra att saken nu diskuteras och att ingen har försökt påverka honom till beslutet.
– Jag har sagt det tidigare och kan säga det nu att det handlade inte om något vi inte publicerade. Vi hade publicerat en hel artikelserie om samma tema men jag ansåg att det inte kom något nytt i den artikel som hade skrivits och beslöt att vi inte publicerar den, säger Tom Simola till Svenska Yle.

Fler avsnitt
Fler videos