Gå direkt till textinnehållet

91 ukrainska medier har fått hjälp med elförsörjning

Pressfrihetsorganisationen RSF har skickat 59 generatorer, 52 solcellspaneler och 150 portabla laddare med solceller till totalt 91 medieföretag i Ukraina.

Detta som svar på en vädjan från ukrainska medier efter att rysk militär lamslagit infrastrukturen i landet, skriver RSF i ett pressmeddelande.

RSF samarbetar med den ukrainska organisationen IMI (Institute of Mass Information) för att distribuera materialet. Medierna med störst behov prioriteras; de 64 medier som fått elförsörjning utslagen av ryska bombningar. Ytterligare 27 står på tur.

"Ryssland för inte bara ett brutalt krig mot Ukraina och dess hårt kämpande befolkning, utan även mot allt vad pressfrihet och oberoende journalistik heter i såväl Ukraina som Ryssland. Vi gör allt vi kan för att stötta våra kollegor som spelar en avgörande roll för vilken information vi får om kriget. Tack vare ett fantastiskt stöd från svenska givare fortsätter vårt enträgna arbete", säger Erik Halkjaer, ordförande i RSF Sverige, i en kommentar.

Som Journalisten rapporterat började svenska och internationella journalistorganisationer och medier att samla in och slussa pengar och även skyddsutrustning till Ukrainas journalister redan kort efter krigsutbrottet för snart ett år sedan.

 

Fler avsnitt
Fler videos