Gå direkt till textinnehållet

55-åring döms för olaga hot mot journalist i Västerbotten

Mannen skickade hotfulla mejl till en reporter på SVT Nyheter Västerbotten och ville att han skulle rapportera om fåglar som dödades av vindkraftverk.

Den 55-årige mannen gillade inte SVT Nyheter Västerbottens rapportering om vilt som dödades av tåg och skrev ett mejl till reportern och ville att han i stället skulle rapportera om fåglar som dödades av vindkraftverk.

Sedan följde fler mejl och tonen blev mer hotfull. 55-åringen skrev att han skulle komma hem till reportern och uppgav reporterns bostadsadress. ”Du din lilla pissråtta, jag möter dig alla dagar i veckan. Din fega lilla skit. Ska bli kul att träffas”, skrev mannen i ett av mejlen.

Nu döms 55-åringen för olaga hot. Påföljden är villkorlig dom och dagsböter. Mannen ska även betala skadestånd till journalisten på 5 000 kronor. Det rapporterar SVT Nyheter Västerbotten.

SVT Nyheter Västerbottens redaktionschef och ansvariga utgivare Karin Wiechel välkomnar domen i en kommentar:

”Det är värdefullt för journalistiken att det blir fällande domar i den här typen av mål. Det är viktigt inte bara för vår redaktion att den mejlande mannen döms, utan också för den fria journalistiken. Det visar också att det är värt att polisanmäla, och inte bara bita ihop. Den här typen av domar kan leda till en säkrare arbetsmiljö för journalister, så att vi kan fortsätta rapportera om viktiga saker och granska makten”, skriver Karin Wiechel.

Fler avsnitt
Fler videos