Gå direkt till textinnehållet

26-åring dömd för olaga hot mot SVT-journalister

En 26-årig man döms för hets mot folkgrupp och olaga hot mot SVT-journalisterna Valentina Xhaferi och Hans-Åke Mossberg i samband med ett storbråk i Borås.

Journalisten berättade om händelsen i juni förra året, då SVT Nyheter Västs reporter Valentina Xhaferi i direktsändning blev verbalt påhoppad av en aggressiv man när hon rapporterade från ett storbråk i stadsdelen Norrby i Borås. Följande dag var Valentina Xhaferi och kollegan Hans-Åke Mossberg tillbaka i området på dagtid för att skildra efterdyningarna av bråket, och blev måltavlor för samme man. När kameran var avstängd riktade mannen grova hot mot journalisterna.

Polis tvingades kliva emellan för att skydda journalisterna.

Den 26-årige mannen döms av Borås tingsrätt för olaga hot mot de två SVT-journalisterna. Han frias för hot mot två TV4-journalister som också angripits i samband med storbråket, eftersom rätten funnit att det inte är klarlagt om det är 26-åringen som riktat hoten.

Annons Annons

Mannen döms också för hets mot folkgrupp för att ha skrikit nedsättande ord under bråket.

Det samlade straffvärdet bedöms vara en månads fängelse. Mannen förekommer under 14 avsnitt i belastningsregistret och dömdes senast i februari för skadegörelse och våldsamt upplopp till fängelse i sex månader. Han får ingen ny påföljd eftersom tingsrätten anser att det tillkommande straffet är utan nämnvärd betydelse i förhållande till det tidigare utdömda fängelsestraffet.

Anton Svendsen, chef för SVT Nyheter Väst, välkomnar den fällande domen:

– Det känns väldigt bra att det blev en fällande dom, det är en lättnad för de inblandade journalisterna. Det visar också att den här typen av hot är olagliga, och att det lönar sig att polisanmäla, säger Anton Svendsen.

– Tyvärr tror jag inte att hot mot journalister kommer påverkas av just den här domen, men kanske gör det att fler redaktioner väljer att polisanmäla. Hot mot journalister i sin yrkesutövning är i förlängningen ett hot mot demokratin. Därför har det känts viktigt för mig som chef och utgivare att driva det här fallet.

Fler avsnitt
Fler videos