14 av 16 journalister
sägs upp på Folket

25 april, 2012

I slutet av mars kom beskedet till personalen att Folket ska bli en endagarstidning. Nu står det klart att 14 av 16 journalister på tidningen kommer att sägas upp.

Det är den sjunkande upplagan som fått EK-koncernen, som äger Folket sedan 2003, att besluta att tidningen ska gå från att komma ut sex dagar i veckan till att bli en endagarstidning.

I måndags informerade ledningen Arbetsförmedlingen om att 14 av 16 anställda journalister kommer att sägas upp, berättar Folket.se. Bara chefredaktören och politiske redaktören blir kvar på tidningen.

Anna Mi Skoog, klubbordförande på Folket, är kritisk till att inget möte hölls med den berörda personalen. Journalistklubbens styrelse fick överlämna det dystra beskedet.

"Det är väldigt illa hanterat", säger hon till den egna tidningen.

I framtiden ska tidningen till stor del förlita sig på frilansjournalister, något som i frågasätts av klubben.

"Att sparka nästan alla är helt uppåt väggarna. På en lokaltidning får många läsare en personlig relation med journalisterna, det blir 'en kompis vid frukostbordet'. Det blir svårt att åstadkomma om man nästan bara ska plocka in frilansare", säger Anna Mi Skoog och fortsätter: "Det pratas mycket om att man ska värna om varumärket Folket. Det rimmar väldigt illa med att man säger upp alla journalister."

Men VD Anders Boberg ser inga problem med att tidningen görs av frilansar och säger till Folket att endagarstidningen "ska vara så flexibel som möjligt".

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Hatad

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies