Var är pressens priser?
I många år har dagspressens chefer talat om att tidningarna måste bygga mer på kvalitet och fördjupning eftersom de snabba nyheterna finns gratis på nätet.
Satsa på innehåll, har upprepats som ett mantra.
Men trots att vinsterna varit fortsatt stora, väljer alltför många att tjäna pengar på att dra ner i stället för att satsa.
Det är pinsamt att se.
En del ledare verkar tro att det går att piska fram kvalitet. Men det är uppenbart för alla som jobbat på en redaktion att de bästa idéerna kommer när det finns tid att tänka och reflektera och att lyssna. Det är då man bryter mönstret och kan överraska sina läsare/tittare/lyssnare.
När Stora journalistpriset delades ut, var bara en av nio nominerade från dagspressen, Norran, för årets förnyare. Varken i klassen årets berättare eller avslöjande fanns någon dagstidning med.
Kanske var det slumpen. Kanske får vi se en hel flora av dagspressbidrag i nomineringslistan nästa år.
Men det kan också vara en trist trend där etermedierna och framförallt public service är de enda som lägger verkliga resurser på berättande och avslöjande.
De nerdragningar som sker och har skett inom dagspressen under den här hösten inger inte hopp om några förbättringar.
Det finns ljus i mörkret. Vi berättar om en del i vår serie om medierna och pengarna, men annars är det förödande segt med satsningarna.
Jag är övertygad om att det finns goda sätt att tjäna pengar på journalistik i framtiden, men nerdragningar är inte ett av dem. Det är passivt och inte framåtsyftande.
X X X
Kanske är det att sparka på en som ligger, men man måste sköta sina pengar bättre än att låta en avgående VD ta med sig tio miljoner kronor ur bolaget han lämnar.
Dessa tio miljoner hade kunnat ge en hel del god journalistik. Ilskan på Sydsvenskan efter Resumés avslöjande om Johan Ståhls fallskärm kommer att ta lång tid att stilla.
X X X
Björn Wiman, skrev i en krönika i Dagens Nyheter i söndags att om Lisbeth Salander hade varit verklig, så hade hon varit journalist i Mexiko. Där har Lydia Cacho avslöjat ett omfattande pedofilnätverk.
Världen skulle behöva många oövervinnliga Lisbeth Salander i Lydia Cachos skepnad.
Men kanske hellre än att fantisera om det, får vi arbeta effektivare för ökad yttrandefrihet och pressfrihet i världen.
När orättfärdigheter avslöjas, kan de spricka som troll i dagsljus och det är vad kvalitativ, genomarbetad och fördjupande journalistik kan skapa.
Ledarstick !
Rekordmånga vill debattera nätfrihet
Kjell Häglunds krönika om de amerikanska lagförslagen Protect IP Act och Stop Online Piracy Act, som vill begränsa länkningen på internet har hittills fått över 80 kommentarer på Journalisten.se. Rekord för en krönika hos oss. Det är sprängkraft i frågan om upphovsrätt, frihet på nätet och yttrandefrihet.
Lagen som kanske går igenom är till för att skydda upphovsrättshavarnas rättigheter, men på industrins villkor och med kraftiga inskränkningar av friheten på nätet som metod.
I samband med att lagen uppmärksammats, har också siffror presenterats, som visar att allt fler väljer de lagliga möjligheterna att ladda ner filmer, musik och annat upphovsrättsskyddat material.
Den bästa vägen för att ge rimliga villkor för upphovsrättshavarna går via lagliga betalsajter snarare än via inskränkningar av nätet.