Gå direkt till textinnehållet
Bild på författaren
Helena Giertta
Chefredaktör

Så kom dråpslaget

Så kom dråpslaget. Det man väntat på sedan det stod klart att Mittmedia tagit över Promedia. Det är de anställda som får betala köpet med uppsägningar, 90 tjänster försvinner från redaktionerna. Och det är de närmare 400 000 prenumeranterna som får betala med sämre produkter.

Promedia-tidningarna ska nu på mycket kort tid genomgå den förändring som Mittmedia-tidningarna gjort på tre år.

Från digitalt först till endast digitalt. Inget krut ska läggas på innehållet i papperstidningarna. Det kan verka framåtriktat och modigt, men är egentligen bara ett huvudstupa experiment som tillåts fortsätta.

400 000 prenumeranter betalar för större delen av Mittmedias ekonomi. Fler än 90 procent av dessa föredrar en tidning på papper.

Detta handlar inte om att vara framsynt, det handlar inte om att vara först ut i en given riktning. Det Mittmedias ägare ägnar sig åt är att förstöra den lokala journalistiken, genom att ta bort fotografer, redigerare och det mesta som stått för kvalitet till prenumeranterna.

De som är kvar i koncernen kommer att göra så bra det går. Det gör alltid journalister, men dråpslaget mot Promedia i första hand och de fortsatta besparingarna på Mittmedias tidigare tidningar är inte klok ekonomi.

Det är förstås ingen slump att Mittmedia-tidningarna tappar mer än alla andra lokaltidningar enligt 2015 år TS-siffror. Av 74 tidningar som tappar mindre än 5 procent, är endast tre Mittmedia-tidningar. Dessa är Sundsvalls Tidning, som nu räknar in nedlagda Dagbladet i sina siffror, Tidningen Härjedalen, och det är Dalarnas Tidningar som lyckats mycket bra med sina digitala prenumeranter. I gruppen på 18 tidningar som tappar över 7 procent i TS är hälften, alltså nio, ”gamla” Mittmedia-tidningar.

Detta är varken överraskande eller oavsiktligt. Mittmedia har länge sagt att de inte bryr sig om upplaga. Inte ens nu när digital prenumeration räknas in har Mittmedia-tidningarna lyckats hejda sitt ras.

Finns det ingen som kan stoppa deras framfart?

 

Svar:

Här kan du läsa AnnaKarin Liths svar.

Fler videos
Fler avsnitt