Gå direkt till textinnehållet
Bild på författaren
Julia Nilsson
Redaktionschef & stf ansvarig utgivare

Fortsätt fråga om Dawit

I snart 22 år, sedan den 23 september 2001, har den svenska journalisten och författaren Dawit Isaak varit fängslad utan rättegång i Eritrea. 

Det är så fruktansvärt länge. Vad hinner hända under så många år i en människas liv? Ett barn hinner växa upp, lämna boet. Ett barnbarn födas. Tusentals artiklar hade kunnat skrivas. Böcker getts ut. Tråkiga dagar, roliga dagar. Vardagar. Vårar och vintrar. Allt detta har Dawit Isaak berövats bara för att han gjort sitt jobb. En journalist har tystats i 22 år.
Det är hög tid att rapportera om hans frigivning. Därför fortsätter vi och andra svenska medier att fråga – vad händer i Eritrea? Vad gör Sveriges regering? Vad gör utrikesminister Tobias Billström? Vad gör UD? Vi kommer inte att sluta fråga förrän Dawit Isaak är fri.

***

I Ryssland jobbar Putin-regimen vidare på att tysta både inhemska och utländska journalister, DNs Anna-Lena Laurén nekas till exempel förlängt visum, WSJ-journalisten Evan Gershkovich är häktad. Men också utanför landets gränser pågår förföljelserna. Förfärande rapporter har kommit om att ryska journalister i exil har förgiftats. Här i Sverige hotas arabisk-språkiga nyhetssajter och deras journalister för deras rapportering om koranbränningarna. Extremister och despoter bryr sig inte om att värna yttrandefrihet. Därför är det så viktigt att vi journalister fortsätter att värna om yttrande- och pressfriheten och inte ger vika för diktaturer och auktoritära regimers påtryckningar och hot.

***

Snart dags för Medieruset på Stockholm Stadion – kom och heja fram kollegorna den 5 september!

Annons Annons

 

Fler avsnitt
Fler videos