Gå direkt till textinnehållet
Bild på författaren
Helena Giertta
Chefredaktör

En människa med makt som fick nog

Mediernas granskning av regeringens vapenaffärer med Saudiarabien påskyndade försvarsministerns avgång. Så är det nog. Men den granskning Sten Tolgfors utsatts för har varit mer än rimlig.

När Ekots Bo Göran Bodin och Daniel Öhman berättade om hur de arbetat med avslöjandet kring Saudiaffären under Grävdagarna i Malmö kände många igen sig.

Inte i det specifika avslöjandet, utan i hur makten lärt sig att hantera journalister.

Det som kan se ut som en slump, blir ett tydligt mönster när det upprepas gång efter annan.

Sten Tolgfors var en av de tydligaste maktspelarna i det avslöjandet. Först ville han inte alls ställa upp på en intervju, därefter skulle han göra det med väldigt kort varsel. För att sen inte gå till de reportrar som var inlästa i affären, utan välja en annan kanal.

Bo Göran Bodin och Daniel Öhman beskrev det som surrealistiskt hur Saudiaffären efter ett par dagar bestod i att Sten Tolgfors dementerade uppgifter, som aldrig hade påståtts.

När han i dag, torsdag, avgick höll han en presskonferens. Under den hänvisade han till mediebevakningen. Han sa bland annat att ”mediedrev är ingenting en fyraåring förstår, men han ser hur mamma och pappa mår.”

Som om familjefadern Sten Tolgfors varit utsatt för ett mediedrev.  Men det är ju försvarsministern Sten Tolgfors som utsatts för en massiv granskning i medierna. Han har granskats hårt och, så vitt jag kan bedöma, rättvist. Hans familj har inte nämnts förrän han gjorde det själv, på presskonferensen.

Jag misstänker att han försöker vinna billiga poänger genom att vädja till ett diffust journalistförakt och spär på det viset istället (också?)på politikerföraktet.

Jag vet att andra upplevde presskonferensen på ett helt annat sätt. Medierådgivaren Paul Ronge tyckte till exempel att den var väldigt genomtänkt: ”Han tar upp sina barn på ett klockrent sätt, det fanns inget självömkande eller aggressivt i framträdandet.”

Men jag ser en människa med makt, som försökt att slingra sig ur sitt eget ansvar genom att bland annat inte svara på frågor från journalister.  När det blir för hett om öronen väljer han att kliva av. Det kan man respektera, jag förstår att granskningen varit tuff och man har rätt att dra sin egen gräns för vad man är beredd att ta.

Men att framställa det som att medierna gått för långt, det inger inte respekt.

Jag hoppas och är övertygad om att granskningen av Saudiaffären fortsätter, oavsett Sten Tolgfors avgång. 

Fler videos
Fler avsnitt